A szaúdi béketerv: egy hasemita palesztin királyság

„Az ENSZ az Európai Unió, Jordánia és Amerika továbbra is hallgat, és nem hajlandó kommentálni azt a szaúd-arábiai javaslatot, hogy Jordániát, Gázát, valamint Júdea és Szamária egy részét (más néven Ciszjordánia) egyesítsék egyetlen területi egységgé, amelyet „Palesztin Hasemita Királyságnak” neveznének” – írja David Singer az Arutz 7 oldalán megjelent cikkében. 

A cikk leírja, hogy a részletes szaúdi javaslatot egy június 8-án megjelent cikkben ismertette Ali Shihabi – a következő szaúdi királynak kinevezett Mohammed Bin Salman trónörökös egyik bizalmasa.

Singer rámutat, hogy a szaúdi terv közvetlenül szembemegy az ENSZ, az EU, Jordánia és az Egyesült Államok évtizedek óta hangoztatott álláspontjával, miszerint az arabok és zsidók közötti konfliktus lezárásának egyetlen megoldása egy 23. arab állam létrehozása Izrael és Jordánia között.

„1988. július 31-én Husszein jordániai király felugrott az európaiak szekerére. Megszüntette a jordániai állampolgárságot, amelyet a „Ciszjordánia” minden arab lakosa az előző 38 év során élvezett. Lemondott minden jordániai igényről az 1950 és 1967 között Jordánia által annektált „Ciszjordániára” vonatkozóan.

Feloszlatta a jordániai parlamentet (amelynek tagjainak fele „Ciszjordánia” képviselője volt). Megszüntette a 21 000 „ciszjordániai” köztisztviselő fizetését, és elrendelte, hogy a „ciszjordániai” palesztinai arab útleveleket kétéves úti okmányokká alakítsák át. Jordánia a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) kezében hagyta a „Ciszjordánia” és az elhagyott jordániai állampolgárságú arab lakosság sorsát” – sorolja Singer Jordánia lépéseit.

A cikk emlékeztet, hogy ezt követően a PLO kivétel nélkül minden nyugati támogatású béketervet visszautasított.

Az EU és Jordánia még 2022. június 2-án is szorgalmazta ezt az Izrael és Jordánia közötti különálló állami megoldást.

A cikk megjegyzi, hogy Biden elnök követte az EU és Jordánia – Richard Mills helyettes nagykövet 2022. június 27-én az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyilatkozva -, anélkül, hogy a szaúdi javaslatot megemlítette volna: „A jelenlegi amerikai kormányzat továbbra is megerősíti, hogy határozottan támogatja a kétállami megoldást, amely továbbra is a legjobb módja annak, hogy Izrael jövőjét demokratikus és zsidó államként biztosítsuk egy szuverén, életképes palesztin állam mellett”.

„Az ENSZ és ügynökségei ezt a bukott mantrát ismételgetik a végtelenségig. E négy főszereplő közül még egyetlen szó sem hangzott el egyetlenegyszer sem, amely kifejezetten Shihabi tervével foglalkozott volna, amely Jordánia, Gáza és „Ciszjordánia” egy részének egyesítésére irányul”

– írja Singer.

A cikk idézi Shihabi érvelését:

„A jordániaiak és a palesztinok annyira hasonlítanak egymásra, amennyire csak népek képesek erre. Szunnita arabok, akik ugyanarról a környékről származnak. Összevonásuk nem fog hosszú távon etnikai vagy felekezeti törésvonalakat létrehozni”.

A cikk írója azzal zárja, hogy szerinte két állam – Izrael és a Palesztin Hásimita Királyság – és nem három állam – lenne az a szaúdi kulcs, amely végre békét hozhatna a Közel-Keletre.

Fotó: Unsplash

Milyen tervei lehetnek Joe Bidennek Izraellel?

Hiába támogatja Biden Izraelt, Amerika Iránnal kapcsolatos politikája árnyékot vet az izraeli-amerikai szövetségre.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.