Biden: Izraeli-szaúdi repülőutam szimbolikus lépés a normalizáció felé

A Washington Post cikkében az amerikai elnök az Izraelből Szaúd-Arábiába tartó közelgő repülőútját a „bimbózó kapcsolatok” szimbólumának nevezi, és megismétli elkötelezettségét az Iránnal kötött 2015-ös nukleáris megállapodás felélesztése mellett.

A Biden-kormányzat „újjáépítette a kapcsolatokat” a Palesztin Hatósággal, és mintegy 500 millió dollárnyi támogatást nyújtott neki, „anélkül, hogy a terroristáknak engedélyezte volna az újrafegyverkezést” – írta Joe Biden amerikai elnök a The Washington Post című lapban szombat este megjelent véleménycikkében, amit a JNS szemlézett.

A cikk az amerikai vezető július 13-16. közötti közel-keleti útja előtt jelent meg, amelynek során Izraelbe és Szaúd-Arábiába utazik, és megáll Ramallahban, ahol palesztin tisztviselőkkel találkozik.

„Izraelben segítettünk véget vetni a gázai háborúnak – amely könnyen hónapokig is eltarthatott volna – mindössze 11 nap alatt. Együttműködtünk Izraellel, Egyiptommal, Katarral és Jordániával, hogy fenntartsuk a békét anélkül, hogy a terroristák újrafegyverkezését lehetővé tennénk”

– írta Biden az Izrael és a Hamász közötti 2021. májusi konfliktusra utalva.

„Újjáépítettük az Egyesült Államok kapcsolatait a palesztinokkal is. A kongresszussal együttműködve kormányom helyreállította a palesztinoknak nyújtott mintegy 500 millió dolláros támogatást, miközben a történelem legnagyobb támogatási csomagját – több mint 4 milliárd dollárt – fogadta el Izrael számára. Ezen a héten pedig öt év óta először beszélt izraeli miniszterelnök a Palesztin Hatóság elnökével” – írta Biden.

Jair Lapid izraeli miniszterelnök pénteken Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével tárgyalt arról, hogy „biztosítani kell a csendet és a nyugalmat” Biden látogatása előtt és alatt.

A véleménynyilvánításában Biden megjegyezte, hogy jövő pénteken ő lesz az első amerikai elnök, aki közvetlenül Izraelből Szaúd-Arábiába repül:

„Ez az utazás egy kis szimbóluma lesz az Izrael és az arab világ közötti bimbózó kapcsolatoknak és a normalizáció felé tett lépéseknek is, amelyek elmélyítésén és bővítésén kormányom dolgozik”

– írta.

„Dzsiddában a régió vezetői gyűlnek majd össze, rámutatva egy stabilabb és integráltabb Közel-Kelet lehetőségére, amelyben az Egyesült Államok fontos vezető szerepet játszik”.

Iránnal kapcsolatban Biden úgy érvelt, hogy a nukleáris tárgyalásokba való újbóli bekapcsolódás az európai és a világ többi részén lévő szövetségeseivel együtt „visszafordította elszigeteltségünket”, és ehelyett „most Irán az, aki elszigetelt, amíg vissza nem tér a nukleáris megállapodáshoz”.

Kormánya – mondta –

„mindaddig fokozni fogja a diplomáciai és gazdasági nyomást, amíg Irán nem áll készen arra, hogy visszatérjen a 2015-ös nukleáris megállapodás betartásához, és én továbbra is kész vagyok erre”.

Robert Malley amerikai különmegbízott a múlt héten azt mondta, hogy Teherán mindössze „hetek kérdése” attól, hogy elegendő dúsított urániummal rendelkezzen egy atomfegyverhez. A Washington és az iszlám köztársaság közötti, a nukleáris megállapodás felélesztésére irányuló közelmúltbeli közvetett tárgyalásokat „több mint egy kicsit elpocsékolt alkalomnak” nevezte.

Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik

A szaúdi béketerv: egy hasemita palesztin királyság

„Az ENSZ az Európai Unió, Jordánia és Amerika továbbra is hallgat, és nem hajlandó kommentálni azt a szaúd-arábiai javaslatot” – írja David Singer az Arutz 7 oldalán.