„Odesszában mindenük megvolt – család, otthon, munkahely. Most semmijük sincs”

Shneur Vigler rabbi, az odesszai zsidó közösség ismert rabbija arról számol be, hogy közösségének tagjai a poklok poklát élik át – írja az Arutz7.

Az ukrajnai Odesszából származó zsidók százai hagyták el otthonukat a háború kezdetén, a túléléshez szükséges legszükségesebb dolgokon kívül semmi mással nem rendelkezve. Sokan megtalálták az utat a gyökereikhez, Izraelbe. De bár az ukrajnai háborúról szóló hírek szinte a semmibe merültek, az odesszai zsidók többsége még mindig Németországban rekedt.

Shneur Vigler rabbi, az odesszai zsidó közösség egyik ismert rabbija arról számol be, hogy közösségének tagjai a poklot élik át.

„Ezek az emberek elvesztették az egész világukat”

– mondta.

„Odesszában mindenük megvolt – család, otthon, munkahely. És most… semmijük sincs”.

A háború felforgatta az életüket, most végre összeházasodhat két zsidó fiatal

Egy hihetetlen túlélőút után, a 28 éves Jakov Poluden és a 21 éves Malka Burkeeva július 10-én házasodnak össze az izraeli Kinneret-tó partján.

Vigler rabbi az a fajta ember, aki nem tud aludni, tudván, hogy közösségének tagjai szenvednek. Miután néhány nappal ezelőtt beszélt egy barátjával, és hallotta, hogyan retteg a családjáért, Vigler rabbi sürgősségi kezdeményezést indított: megmenteni az elveszett odesszai zsidókat.

„Itt az ideje, hogy egyesüljünk”

– írta tegnap egy erőteljes levélben.

„Ha egyesülünk, akkor valóban megállíthatatlanok leszünk”.

Vigler rabbi adományozókat keres, hogy segítsenek ezeknek a családoknak a legalapvetőbb szükségletek kifizetésében, mint például a lakbér, a sábeszre való élelem és az árvaház fenntartása.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Jövőre Ukrajnában” – így ünneplik a pészahot az ukrajnai zsidó menekültek

Sok ukrajnai zsidó úgy ünnepli az Egyiptomból való szabadulás ünnepét, hogy közben maga is menekült.