Varsó is megerősítette, hogy Irán fogva tart egy elismert lengyel tudóst

A lengyel külügyminisztérium közleménye megerősítette egy „elismert lengyel tudós” letartóztatását, de személyazonosságáról nem közölt további részleteket – számolt be róla a The Jerusalem Post.

Lengyelország csütörtökön megerősítette, hogy Iránban letartóztattak egy lengyel tudóst, és közölte, hogy dolgozik hazatérésének biztosításán, miután Teherán bejelentette több külföldi letartóztatását, akiket kémkedéssel vádol.

Az iráni állami televízió szerdán jelentette, hogy a forradalmi gárdisták letartóztatták a külföldieket olyan cselekmények miatt, amelyek között szerepelt talajminták vétele tiltott területeken.

Az iráni jelentés az egyik letartóztatottat egy Maciej Walczak nevű lengyel tudósként, egy másikat pedig Giles Whittakerként, a brit nagykövetség második számú diplomatájaként azonosította. Nagy-Britannia tagadta, hogy bármelyik diplomatáját őrizetbe vették volna.

A lengyel külügyminisztérium közleménye megerősítette egy „elismert tudós” letartóztatását, de személyazonosságáról nem közölt további részleteket.

Az iráni televízió beszámolója olyan felvételeket tartalmazott, amelyeken állítólag Walczak és három kollégája földmintákat gyűjtött, miután egy tudományos csereprogram keretében Iránba látogattak. A jelentés szerint a mintavétel egybeesett egy rakétakísérlettel Irán déli Kerman tartományában.

Egyre kiszámíthatatlanabb a nehéz helyzetben lévő iráni rezsim

Teherán sorra szembesül a pénzügyi és katonai csapásokkal.