Még ma várható Boris Johnson lemondása

Boris Johnson brit miniszterelnök várhatóan csütörtökön jelenti be lemondását hivatalából, miután brit médiaértesülések szerint kedd óta 54 minisztere mondott fel — írja a Reuters.

A Downing Street 10 szóvivője megerősítette, hogy Johnson nyilatkozatot tervez.

A lemondásokra azt követően került sor, hogy az elmúlt hónapokban egy sor olyan, Johnsonnal kapcsolatos botrány látott napvilágot, amelyek számos miniszter számára megkérdőjelezték az ország vezetésére való alkalmasságát.

A legjelentősebb a „Partygate” néven elhíresült ügy, amelyben kiderült, hogy Johnson többször adott kerti partikat a Downing Street 10-ben, miközben az ország többi része COVID-19-es zárlat alatt volt.

Johnson leváltására a Konzervatív Párt júniusban tartott bizalmatlansági szavazásán keresztül számítottak, de Johnson túlélte a szavazást, ami azt jelenti, hogy a hatályos törvények szerint újabb bizalmatlansági szavazást még 12 hónapig nem lehet megkísérelni.

A miniszterek számára akkor telhetett be a pohár, miután Johnson tudatosan kinevezte a Lordok Házának felsőházi frakcióvezetői irodájának vezető pozíciójára azt a Chris Pinchert, akit korábban szexuális visszaéléssel vádoltak.

Néhány hónappal kinevezése után Pinchert két férfi azzal vádolta meg, hogy részegen fogdosta őket, de Johnson nem volt hajlandó felfüggeszteni őt a pártból, annak ellenére, hogy kiderült, tudott a korábbi incidensekről.

Néhány nappal a Pincher-botrány kirobbanása után két miniszter lemondott, mondván, hogy a legújabb botrány miatt nem tudnak jó lelkiismerettel a pozíciójukban maradni, ez sok más lemondását is elindította.

A lemondások és a sok felszólítás ellenére, hogy maga is mondjon le, Johnson szerdán az alsóházban tartott miniszterelnöki kérdések órájában bejelentette, hogy nem áll szándékában lemondani.

Boris Johnson szerint nők nem születhetnek pénisszel

A brit miniszterelnök nem lát okot arra, hogy tiltakozzon az úszóvilág döntése ellen, amely megtiltja, hogy transznemű sportolók női versenyszámokban induljanak.