Az iráni Forradalmi Gárda szerint őrizetbe vették a brit helyettes nagykövetet

A brit külügyminisztérium szerda este cáfolta az iráni Forradalmi Gárda azon állítását, miszerint őrizetbe vette az Egyesült Királyság iráni képviseletének helyettes vezetőjét, Giles Whitakert, valamint több más diplomatát és tudóst, mert állítólag kémkedtek és „tiltott területről” vettek talajmintákat egy rakétagyakorlat során.

A Forradalmi Gárda által közzétett videofelvételek szerint a nagykövet-helyettes egy olyan helyszín közelében látható, ahol a Forradalmi Gárda éppen rakétagyakorlatokat tartott. A helyettes nagykövet azóta bocsánatot kért, és a jelentések szerint kiutasították.

Az Forradalmi Gárda által őrizetbe vett más gyanúsítottak egyike egy egyetemmel folytatott tudományos csereprogram keretében lépett be az országba.

A jelentés azt állította, hogy a személy a Nicolaus Copernicus Egyetemről érkezett, hozzátéve, hogy az egyetem „kapcsolatban áll a cionista rezsimmel”.

Forradalmi Gárda szerint a diplomatákat gyakran használják fel katonai helyszínek keresésére, valamint felszerelések és lőszerek azonosítására. A brit külügyminisztérium cáfolta a Forradalmi Gárda állításait, és a Sky Newsnak azt mondta, hogy „az Iránban letartóztatott brit diplomatáról szóló jelentések teljesen hamisak”.

Mindeközben az Irán és a világhatalmak közötti tárgyalások, amelyek célja a 2015-ös atomalkuhoz való visszatérés, továbbra is megrekedtek.

Az Egyesült Államok arra panaszkodott, hogy Irán a megállapodáshoz nem kapcsolódó új követelésekkel állt elő, míg iráni tisztviselők szerint az Egyesült Államok nem hajlandó feloldani a szankciókat a megállapodáshoz való visszatérés előtt.

Robert Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja egy keddi interjújában „elvesztegetett alkalomnak” nevezte a közelmúltban Dohában folytatott közvetett tárgyalásokat.

Malley kijelentette, hogy Irán „nagyon közel van” ahhoz, hogy elegendő hasadóanyaggal rendelkezzen egy bombához, de nem kezdte újra fegyverkezési programját. A különmegbízott hozzátette, hogy Iránnak „hetek kérdése” lenne, hogy atomfegyvert készítsen.

„Ez olyasvalami lenne, amit tudnánk, látnánk, és amire elég erőteljesen reagálnánk, ahogy azt önök is el tudják képzelni”.

Nem ez az első eset, hogy egy brit diplomatát őrizetbe vesznek Iránban.

2020 januárjában az Egyesült Királyság akkori iráni nagykövetét, Rob Macaire-t tartóztatták le a Forradalmi Gárda által az Ukraine International Airlines egyik repülőgépének lelövésekor megölt 176 emberért tartott virrasztáson. A repülőgép lelövése után Irán-szerte, így Teheránban is tüntetések törtek ki.

Macaire-t szabadon engedték, és körülbelül három hétre visszatért Londonba, majd 2020 februárjában visszatért Iránba.

Bajban van Irán: már a saját titkosszolgálataiban sem bízhat

A volt iráni alelnök nyilatkozott a The New York Timesnak.