EU: Lehet, hogy mégsem sikerül megkötni az atomalkut Iránnal

A nagy nyugati hatalmak csütörtökön kezüket tördelték, amiért az amerikai és iráni diplomaták nem tudták felújítani a 2015-ös nukleáris megállapodást, az Európai Unió pedig azt mondta, hogy „lehet, hogy nem sikerül átjutni a célvonalon”.

A diplomaták az ENSZ Biztonsági Tanácsában beszéltek egy nappal azután, hogy Dohában véget értek a közvetett amerikai-iráni tárgyalások, és nem történt előrelépés a paktum felelevenítésében, amelynek értelmében Teherán korlátozta nukleáris programját az amerikai, ENSZ- és uniós szankciók alóli mentesítésért cserébe – írja az Algemeiner.

„Aggódom amiatt, hogy nem biztos, hogy átjutunk a célvonalon. Az én üzenetem a következő: Ragadjuk meg a lehetőséget, hogy az asztalon lévő szöveg alapján megköthessük a megállapodást”

– mondta Olof Skoog, az Európai Unió ENSZ-nagykövete.

Az EU koordinálja a megállapodás felújításáról szóló tárgyalásokat, amelyből Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban kilépett, és visszaállította az Iránnal szembeni kemény amerikai szankciókat, ami arra késztette Teheránt, hogy körülbelül egy évvel később elkezdje megszegni a nukleáris korlátozásokat.

A Biztonsági Tanács összeült, hogy megvitassa Antonio Guterres ENSZ-főtitkár legutóbbi jelentését a nukleáris megállapodást – hivatalos nevén a közös átfogó cselekvési tervet – rögzítő 2015-ös tanácsi határozat végrehajtásáról.

Amerikai, brit és francia diplomaták mind Iránra hárították a felelősséget azért, hogy a több mint egy éve tartó tárgyalások után nem sikerült feléleszteni a megállapodást. Iránnak „sürgősen el kellene fogadnia ezt az alkut – jobbat nem fog találni” – mondta Barbara Woodward brit ENSZ-nagykövet.

Napokkal az atomtárgyalások előtt Irán újabb rakétakísérletet hajtott végre

Mohamed próféta unokájának a lováról nevezték el a rakétát.

Az ENSZ sürgette Iránt és az Egyesült Államokat, hogy a közelmúltbeli lendületre építve jussanak megállapodásra – mondta Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai ügyekért felelős vezetője.

„Irán még nem mutatott valódi sietséget a megállapodás megkötésére, a jelenlegi nukleáris válság lezárására és a szankciók fontos feloldására”

– mondta Richard Mills, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének helyettese a találkozón.

„Irán nemcsak hogy nem fogadta el az asztalon lévő ajánlatot, hanem maximalista és irreális követelésekkel még több olyan kérdést is hozzáfűzött, amelyek kívül esnek a JCPOA-n” – mondta Nicolas de Riviere francia ENSZ-nagykövet.

Irán ugyanakkor pozitívnak minősítette a legutóbbi tárgyalásokat, és kijelentette, hogy készen áll a megállapodásra.

„Irán ellenőrizhető és objektív garanciákat követelt az Egyesült Államoktól arra vonatkozóan, hogy a JCPOA-t nem fogják újra megtorpedózni, hogy az Egyesült Államok nem fogja újra megszegni kötelezettségeit, és hogy a szankciókat nem fogják más ürügyekkel vagy megnevezésekkel újra bevezetni” – mondta a tanácsnak Irán ENSZ-nagykövete, Majid Takht Ravanchi.

„Őszinték voltunk a dohai tárgyalásokon, amelyek komolyak és pozitívak voltak” – mondta. „Tárgyalócsoportunk készen áll arra, hogy ismét konstruktívan részt vegyen a megállapodás megkötésében és elérésében”.

Kínai és orosz diplomaták kritizálták az Egyesült Államokat, Peking képviselője sürgette Washingtont, hogy enyhítse az Iránnal szembeni egyoldalú amerikai szankciókat, Oroszország képviselője pedig arra szólított fel, hogy minden fél mutasson rugalmasságot.

„Valóban az Iránra gyakorolt maximális nyomásgyakorlás (Trump) politikája az, amit az amerikai kormányzat továbbra is magáévá tesz, és ez a fő oka a JCPOA-t sújtó összes jelenlegi problémának” – mondta Dmitrij Poljanszkij orosz ENSZ-nagykövet-helyettes.

Fotó: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Milyen tervei lehetnek Joe Bidennek Izraellel?

Hiába támogatja Biden Izraelt, Amerika Iránnal kapcsolatos politikája árnyékot vet az izraeli-amerikai szövetségre.