Visszatérhet-e még a szén kora?

Májusban olyan nagyot ugrott a szén ára, amilyet 50 éve nem láttunk.

A klímavédelmi ambíciókról szóló nagy bejelentések és a világjárvány okozta gazdasági visszaesés ellenére a szén ára 2022 május elején 400 USD/tonna fölé emelkedett, ami 50 éve a legmagasabb.

Ez az árcsúcs vajon indokolhatja az új bányászati kapacitásokba való befektetést a szénexportáló országokban?

– teszi fel a kérdést írásában Jorrit Gosens az 1945 oldalán.

Az áremelkedés mögötti tényezők

A szakértő szerint az áremelkedés részben az üzemanyag iránti kereslet növekedésével magyarázható. A COVID-19 okozta gazdasági lassulás mintegy 4,5 százalékkal csökkentette a globális szénfogyasztást 2020-ban, de a fellendülő gazdasági tevékenység 6 százalékos ugrást eredményezett 2021-ben.

Az árcsúcsnak azonban sokkal nagyobb mozgatórugója a kínálati oldalon keresendő. A bányászati és szállítási tevékenységek zavarai miatt a szén globális kereskedelme 2020-ban mintegy 10 százalékkal esett vissza, gyorsabb ütemben, mint a fogyasztás. 2021-ben a fogyasztás élénkülése csak 0,8 százalékos növekedést eredményezett a globális szénkereskedelemben.

A kínálat csökkenése azt jelentette, hogy a magas termelési költségű bányáknak is – elsősorban az Egyesült Államokban és Ausztráliában – sikerül vevőket találniuk.

Mi történne, ha tényleg leállna az orosz gáz Németország felé?

Egyes becslések szerint az orosz gáz leállítása közel 13%-os GDP csökkenést is jelenthetne Németország számára.

Mivel a termelő határozza meg az árakat, a szűkülő kínálat minden exportőr számára rekord árakat eredményezett. Ezt a helyzetet csak súlyosbította az ausztrál szénimportra vonatkozó kínai embargó, az indonéz kormány ideiglenes exporttilalma, valamint az EU és az Egyesült Államok orosz szénimportjára vonatkozó embargója.

Bár a nemzeti határokon belül forgalmazott szén nagy része hosszabb távú szerződések hatálya alá tartozik – és ezért védve van a hirtelen árugrásoktól –, a nemzetközi piacokon kötött szerződések általában garantált mennyiséget írnak elő egy bizonyos referenciaár ellenében.

Hosszú távú kilátások

Mint ilyen, ez a két jelenség – a COVID-19-hez kapcsolódó volatilitás és a politikai piaci beavatkozás – valószínűleg nem változtatja meg a termikus szén hosszú távú kilátásait, amely az ausztrál BHP szerint elkerülhetetlenül hanyatlás előtt áll.

A keresleti oldalon a hosszabb távú minták is egyértelműen a szén szerepének csökkenését jelzik előre: egyre több ország jelent be nulla nettó szén-dioxid-kibocsátási célokat. Ausztrália, Japán és Dél-Korea 2050-re, India 2070-re, Kína és Indonézia pedig 2060-ra ugyanezt vetítette előre, bár ez utóbbi jelezte, hogy a cél külföldi segélyekkel gyorsabban is előremozdítható.

Se vele, se nélküle

A globális piacok ingadozása miatt a régió országai egyre inkább befelé fordulnak energiaszükségleteik biztosítása érdekében. Japánban a döntéshozók úgy döntöttek, hogy az energiaválság nem jelentheti a szén fokozatos kivonásának lelassítását. Az azonnali válasz inkább a tengeri szélerőművek fejlesztésének felgyorsítása és akár 30 atomreaktor újraindításának felgyorsítása volt, amelyek a fukusimai katasztrófa óta tétlenül álltak.

Indiában, noha a napelemes berendezések száma gyorsan növekedett az elmúlt években, és a szénárak emelkedése kedvezne ennek a nyomásnak, az azonnali szakpolitikai válasz a hazai bányákból származó szénellátás növelése volt.

Szénerőművekkel pótolná a kieső földgázt a német iparszövetség

Németországban az ipar a legnagyobb földgázfelhasználó, 37 százalékos részaránnyal.

Kínában, a régió legnagyobb szénimportőreként a fogyasztás szintén megugrott. A legfelsőbb kínai vezetés jelezte, hogy a közelmúltbeli ellátási zavarok és az árak ingadozása miatt fokozott erőfeszítéseket kell tenni a globális energiapiacoktól való függés csökkentéséért. A politikai döntéshozók azon dolgoznak, hogy növeljék a hazai szénkínálatot, hogy enyhítsék a hazai erőművekre nehezedő pénzügyi nyomást, amelyek korlátozott mértékben képesek növelni az energiaárakat a kínai piacon.

Hosszú távon azonban Kína a szénfogyasztás csökkentését tervezi a megújuló energiaforrások és az atomenergia fejlesztésének felgyorsításával.

Ugrás után hanyatlás következhet

A globális fosszilis energiapiacok közelmúltbeli ingadozása áldás volt a szénexportőrök számára – állapítja meg Gosens cikke végén.

Majd hozzáteszi: hosszú távon azonban mégiscsak a szén fokozatos kivonását segíti elő, mivel az importáló országok döntéshozói egyre vonzóbbnak látják a tiszta energiára való átállás felgyorsítását környezetvédelmi, gazdasági és energiabiztonsági okokból.

Teljes gőzzel beizzítják a holland szénerőműveket

A holland döntés egy nappal azután született, hogy Németország közölte, hogy ő is beindítja a széntüzelésű erőműveket.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.