Mi történne, ha tényleg leállna az orosz gáz Németország felé?

Az Eurointelligence cikkében felvetette, hogy mi történne abban az esetben, ha Oroszország elzárná Németország számára a gázt vagy ha a németek embargót vezetnének be.

A cikk azzal kezdi, hogy a Prognos gazdasági kutatóintézet az idei év második felében 12,7%-os GDP-csökkenést, azaz mintegy 200 milliárd eurós visszaesést jósol, ha a gázszolgáltatás leáll Németországba. A feltételezés az, hogy ha az Északi Áramlat-1 gázvezeték július 11-én kezdődő karbantartási időszaka alatt leáll a gázáramlás, akkor utána előfordulhat, hogy nem jön többet. A Prognos azt írja, hogy

egy hirtelen leállás azt jelentené, hogy a német kereslet felét nem tudná kielégíteni a kínálat.

A cikk idézi, hogy a Prognos részletesen megvizsgálta az iparági ellátási láncokat, hogy felállítsa a 12%-os becslést.

„Akut válságok idején úgy gondoljuk, hogy a gazdasági elemzőknek jó ötlet megpróbálniuk mélyebben megérteni a dinamikus hatásokat, ahelyett, hogy haszontalan modelleket bámulnak. Szerintünk a Prognos módszere elég jó, de mérsékelten optimistábbak vagyunk, mert a dinamikus hatások mindkét irányban működnek. Lesznek ellensúlyozó tendenciák az energiahatékonyság és az alternatív energiaellátás tekintetében, amelyek közül néhány azonnal beindulhat” – írja a cikk.

A szerzők megjegyzik, hogy a Handelsblatt német lapban idézett másik tanulmány szögesen ellentétes következtetésre jut.

„Németország vezető gazdasági intézeteinek közös előrejelzése szerint a kormányok energiaellátás diverzifikálására tett erőfeszítései már most is meghozták gyümölcsüket, és egy embargó hatása minimális lenne. A legvalószínűbb forgatókönyvük szerint a tél folyamán egyáltalán nem lenne hiány, még akkor sem, ha Putyin leállítaná a gázt. Érvelésük szerint a javuló gáztárolás a fő ok. Áprilisban a gáztartályok 30%-kal voltak tele. Most ez az arány 58%-ra emelkedett. Az ellátási hiány valószínűségét mindössze 20%-ra teszik” – írja a EU-ra koncentráló oldal.

A cikk szerint az elemzők becsapják magukat azzal, hogy pontos százalékokat kötnek a jövőbeli forgatókönyvekhez.

„Amikor a jövőről van szó, rangsorolhatjuk a forgatókönyveinket, és szubjektív véleményeket fejthetünk ki, de ennyi. Saját forgatókönyvünk alapesetében Oroszország őszig továbbra is csökkentett mennyiségben szállít gázt. A háborútól és a folyó fizetési mérlegtöbblet nagyságától függően ekkor dönthetnek úgy, hogy teljesen leállítják a szállítást. A júliusi teljes leállítás, amelyet télen akut hiány és ipari dominóhatás követne, azonban nem valószínűtlen forgatókönyv” – jelenti ki a cikk.

Hogy ez hogyan hatna Németországra azzal kapcsolatban nem mer a cikk biztosat állítani, de semmi jót nem jósolnak ebben az esetben.

Németország útban a hadikommunizmus felé

A klímasemleges paradicsom mint utópia csak eszköz az igazi cél elérésére, ami a gazdaság, a társadalom, az egyén teljes ellenőrzése. Krisztina Koenen jelenti Németországból.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.