Legalább két zsidó áldozatot azonosítottak a chicagói lövöldözés után

A tegnap Chicagoban amerikai függetlenségi napi ünnepségen történt lövöldözés egyik áldozataként azonosították Jacki Sundheimet, illetve a 78 éves mexikói Nicholas Toledot. A további négy halálos áldozat azonosítása még folyamatban, a sérültek között is több zsidó származású lehet.

Amint arról a Neokohn is beszámolt, tegnap, a július 4-i, amerikai függetlenségi napi ünnepléskor egy eddig ismeretlen fegyveres tüzet nyitott a tömegre Chicago Highland Park negyedében.

A legalább hat halottat és több sebesültet követelő incidens után az áldozatok közül kettőt már azonosítottak, köztük Jacki Sundheimet, egy helyi reform zsinagóga aktivistáját, illetve Nicholas Toledot, aki Mexikóból érkezett családját meglátogatni.

Az áldozatok azonosításában több zsidó szervezet és az izraeli külügyminisztérium is segít, ugyanis a Chicago belvárosától mintegy 35 kilométerre található Highland Park jómódú negyed, mely lakosainak egyharmada zsidó, sokan közülük izraeliek.

Chris O’Neill, a Highland Park-i rendőrparancsnok, elmondta, hogy a fegyveres nyilvánvalóan egy „nagy teljesítményű puskát” használt, és egy kereskedelmi épület tetején lévő helyről tüzelt, amelyet „nagyon nehéz volt látni”. Azt mondta, hogy a puskát a helyszínen megtalálták. A rendőrség egy létrát is talált az épülethez csatolva.

Joe Biden elnök hétfőn azt mondta, hogy őt és feleségét, Jill Bident „megdöbbentette az értelmetlen fegyveres erőszak, amely ismét gyászt hozott egy amerikai közösségre a függetlenség napján”. Az elnök „felkérte a szövetségi bűnüldöző szerveket, hogy segítsenek a lövöldöző azonnali felkutatásában, aki egyelőre még szabadlábon van”.

Kohncast: Választás Izraelben és abortusz-háború Amerikában

Néhány hét után visszatért a Kohncast, ezúttal az izraeli politika és a Roe kontra Wade hatályon kívül helyezése volt terítéken.