Az izraeliek nem remélnek stabil kormányzást a választásoktól

A megkérdezett izraeliek 57,5 százaléka kevéssé valószínűnek tartja, hogy a választások stabil kormányt eredményeznek majd.

A megkérdezett izraeliek többsége, 57,5 százaléka kevéssé valószínűnek tartja, hogy a november 1-jére kitűzött választások stabil kormányt eredményeznek.

Az Izraeli Hang-index 2022 júniusára vonatkozó eredményeit kedden tette közzé az Izraeli Demokrácia Intézet Viterbi Közvélemény- és Politikai Kutatóközpontja.

Annak ellenére, hogy az izraeliek további instabilitást jósolnak az izraeli parlamentben, a Knesszetben, az 51 százalékos többség elégedett az előrehozott választásokkal, amelyeket a koalíció összeomlása és a Knesszet múlt havi feloszlatása után írtak ki.

Kicsoda Izrael új, ideiglenes miniszterelnöke?

Jair Lapid politikai karrierje előtt néhány filmszereppel, dalszövegek írásával és egy rádiós talkshow vezetésével szerzett hírnevet Izraelben.

Pártok mentén az ellenzéki pártok szavazóinak 81 százaléka, a koalíciós pártok szavazóinak 29 százaléka támogatja az új választások megtartását.

A közelgő választások választói preferenciáinak eredményei nem mutatnak jelentős elmozdulást a pártokhoz való tartozásban, legalábbis a nagyobb frakciók esetében: az izraeliek 62,5 százaléka összességében azt mondta, hogy ugyanarra a pártra fog szavazni, mint a legutóbbi választásokon.

A koalíción belül azonban vannak különbségek abban, hogy az emberek szerint hogyan fognak szavazni. A Jesh Atid, a Jiszrael Bejtenu, a Kék-fehér és a Meretz támogatóinak nagy többsége azt mondja, hogy ismét ugyanarra fog szavazni. A jelenlegi izraeli miniszterelnök, Jair Lapid a Jesh Atid párt elnöke.

A Lapid elődje, Naftali Bennett által vezetett párt azonban nem áll ilyen jól. A legutóbbi választáson Jaminára szavazóknak mindössze 32,5 százaléka állítja, hogy novemberben is ugyanígy fog az urnákhoz járulni.

Korábbi szavazóinak csak 41 százalék mondta azt, hogy ismét Gideon Szaár igazságügyi miniszter Új Remény pártjára szavazna.

Kohncast: Választás Izraelben és abortusz-háború Amerikában

Néhány hét után visszatért a Kohncast, ezúttal az izraeli politika és a Roe kontra Wade hatályon kívül helyezése volt terítéken.