A zsidóknak köszönheti a világ a hot dogot

A hot dog története az amerikai zsidó bevándorlók története. Az ikonikus étel a szerény kezdetek után gyorsan adaptálódott az amerikai társadalom igényeihez és hatalmas karriert futott be –  írja a zsido.com a My Jewish Learning alapján. 

A hot dog fényes pályafutása néhány amerikai zsidó bevándorlóval kezdődött a 19. század végén New Yorkban. Charles Feltman 1870-ben Brooklynban árulta kis kézikocsijáról a kósernek semmiképpen nem nevezhető sertés- és marhahús elegyéből készített virslijeit.

Úgy érezte azonban, hogy a virsli nem elég hívogató magában, ezért puha kiflibe rejtette őket. Ez a forradalmi újítás, melyet ő „Coney Island Red Hots” néven árult, lett végül a hot dog őse.

A második zsidó emigráns két évvel később csatlakozott a történethez, amikor kóser hentesboltot nyitott Manhattanben, a Lower East Side-on. Itt kezdte árulni a hagyományos német virsli mintájára, ám kóser alapanyagokból készített marhavirslijét. Ezek hamarosan igen népszerűvé váltak a zsidó háztartásokban, így a hot dog kóser változata is megjelenhetett.

Eltelt néhány évtized és a szintén Amerikába emigrált lengyelországi zsidó Nathan Handwerker is megnyitotta a saját étkezdéjét, benne korábbi munkaadója, Feltman nagyszerű találmányával, a hot doggal. Míg Feltman az évtizedek során olyannyira befutott, hogy megnyithatta az éttermét, ahol székek és asztalok várták a vendégeket, addig Handwerker szerényebb körülményeket tudott csak biztosítani. Ennek megfelelően a hot dog ára nála jóval alacsonyabb volt, mint a riválisánál és leülni sem lehetett.

Handwerker azonban ebből is előnyt kovácsolt magának, létrehozva az első amerikai gyorséttermet, bár a kifejezést akkor még nem találták ki.

Akárcsak számos más amerikai zsidó kortársa, Handwerker kemény munkával és vállalkozói szellemének kiaknázásával ért el hatalmas sikereket. Jókor és jó helyen alkalmazott reklámfogásai számtalan elégedett fogyasztót hozott számára.

Bár étkezdéje nem volt kóser, újabb amerikai zsidó találmányként „kóser stílusú” hot dogként hirdette magát, mivel marhából készített virslije nem tartalmazott – lóhúst.

A kóserságnak azonban csupán szükséges, de nem elégséges feltétele a kóser állat húsának használata: az állatot a kóser vágás szabályainak megfelelően kell levágni, a vérét kifolyatni és feldolgozni ahhoz, hogy az eredmény kóser hentesáru legyen.

Később természetesen megjelent mindennek a glatt kóser változata is, és ma már New York-szerte számtalan helyen vásárolhat a vallásos zsidó ember szigorúan kóser hot dogot.

Fotó: Unsplash

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Kóser bagelező nyílt Budapesten

„Ahogy a többi éttermünkben, itt is meg akarjuk mutatni, hogy lehet valami kompromisszumok nélkül kóser és magas színvonalú”.