Kóser bagelező nyílt Budapesten

A mobil internetnek és a laptopnak hála, újságíróként, főszerkesztőként tulajdonképpen bárhol tudok dolgozni. Így néhány nappal a Brooklyn bagel nyitása után úgy döntöttem, egy napra áthelyezem az irodámat a Duna-parti Zsilip Központba. Meglepve tapasztaltam, hogy nem csak én döntöttem úgy, hogy itt kezdem a napot: 10 órakor több asztalnál is ültek és a délelőtt folyamán megállás nélkül jöttek-mentek az emberek – írja Steiner Zsófia a zsido.com-on.

Voltak, akik egyedül, laptoppal ültek egy asztalnál, mint én, mások társasággal, beszélgetve ettek, miközben újra meg újra érkeztek olyanok, akik elvitelre kérték az ételt. Mindez tökéletesen alátámasztotta mindazt, amit a bagelező üzemeltetője, Preiszler Dániel mesélt az étterem céljáról: hogy egy olyan kóser helyet hozzanak létre, amely a környék megannyi éttermével felveszi a versenyt, amelyik kilép a Belső-Erzsébetváros turisták és vallásos helyiek által látogatott kóser éttermeinek köréből, és illeszkedik a budapesti zsidó élet színes spektrumához.

„Ahogy a többi éttermünkben, itt is meg akarjuk mutatni, hogy lehet valami kompromisszumok nélkül kóser és magas színvonalú”.

Bár alapvetően a kóser étkezés nem olcsó dolog, az árak itt mégsem kiugróan magasak: a környék színvonalához igazították őket.

„Szeretnénk, hogy bárki ehessen úgy kósert, hogy közben nem mond le az újlipótvárosi életérzésről”

– mondja Preiszler Dániel.

A csodálatos belső tér, ami a bagelező vezetőjének, Bohus Dalmának a munkája, és a finomabbnál finomabb ételek meggyőzően közvetítik ezt a célt. És mivel reggel 8-tól este 8-ig nyitva vannak, a reggeli kávétól a vacsorára szánt bagelig az egész napot kitölthetjük vele. De miért pont bagel?

A bagel tradicionális zsidó étel, amit lengyel kivándorlók vittek magukkal az újvilágba, és ami mostanra meghódította Amerikát. A New York-i stílus mellett (sajtkrém lazaccal) tojásos, avokádós, sajtkrémes és tonhalas bagelt is kóstolhatunk. És ez még csak a sós kínálat, a csoki- és mogyorókrémes verziókról még szót sem ejtettünk… mindez kiegészítve számtalan friss és finom tejes süteménnyel könnyen a környék és Budapest népszerű bagelezőjévé avathatja a stílszerűen Brooklynról elnevezett éttermet.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Világszám: Gyufához ad kósersági igazolást a Mazsihisz

„Mindenki azt hitte, hogy roppant egyszerű feladat lesz a kóser gyufa megalkotása, de nem volt az.”