Reagan volt tanácsadója: Az elhúzódó háború szörnyű lenne Amerika számára

Art Laffer közgazdász a Newsweeknek nyilatkozva hosszú háborút jósol Ukrajnában, amely szerinte is katasztrofális lenne az amerikai gazdaságra nézve.

Art Laffer, Ronald Reagan elnöki adminisztrációjának egykori gazdasági tanácsadója a Newsweek-nek nyilatkozva elmondta, hogy az Ukrajnában zajló háború káros hatással van az amerikai gazdaságra.

Joe Biden elnök elismerte, hogy az amerikaiak érzik az oroszországi háború hatásait, Laffer pedig a Newsweeknek azt mondta, hogy a konfliktus elhúzódása hatalmas gazdasági hatással lehet az Egyesült Államokban.

„Ez egy hosszú, hosszú, elhúzódó szárazföldi háború lesz Európában, és ez a legrosszabb dolog, amit el tudunk képzelni”

– mondta.

„Nagyon rossz hatással van a gazdaságra egy európai szárazföldi háború. A háborúk nem tesznek jót az országnak – pont -, és ennek a szárazföldi háborúnak a megengedése valóban szörnyű… Nem látom a végét a láthatáron”

– tette hozzá.

Michael Shellenberger: A német kormány őrülten viselkedik energia-ügyben

A környezetvédő és bestseller író a G7 csúcstalálkozó kapcsán kifakadt arra, hogy a nyugati vezetők energiaválságba sodorják Európát. 

Joe Biden elnök gyakran hivatkozott „Putyin adóemelésére”, amikor az ország megnövekedett benzinköltségéről beszélt.

Bár az oroszországi háború hatással van az amerikai gazdaságra, Laffer úgy véli, hogy Biden túlértékeli Oroszország szerepét a magas benzinköltségekben. Elismerte, hogy a háború „problémákat okozott az olaj és az energia számára”, de ez „sokkal később” következett be.

„Az olajproblémát 90 százalékban Joe Biden és e kormányzat lába elé helyezném a termelésellenes politikájuk miatt”

– mondta.

Laffer, aki 2016-os elnökválasztási kampánya idején Donald Trump volt elnök gazdasági tanácsadója is volt, megjegyezte, hogy az olajkitermelés elmarad a pánik előtti szinttől, annak ellenére, hogy az energiaipar „nagyon nagy kapacitással” működik.

Putyin hibáztatása mellett Biden bírálta az olajcégeket is, amiért hasznot húznak a helyzetből.

Laffer tagadta, hogy az olajipari vezetők árdrágítást folytatnának, és kifejtette, hogy a kereslet és kínálat törvénye szerepet játszik a gáz jelenlegi magas áraiban.

„Ha ön az olajipar, és hatalmas a kereslet a terméke iránt, mit tesz? Emeled az árakat, és megpróbálsz többet termelni. Ez olyan, mint bármelyik piac. Ha megváltozik a kereslet, többet termelsz, és emeled az árakat, hogy a terméked arányos legyen”

– mondta.

A közgazdász szerint az olajtársaságokat az is hátráltatja, hogy nem tudnak többet fúrni.

„Ha nem tudják növelni a készleteket, akkor mit kellene tenniük? Emeljék az árakat, hogy beosztják a rendelkezésre álló mennyiséget”

– mondta a szakember.

Bár Laffer komoly gazdasági problémákat lát az Egyesült Államokban, mégis úgy véli, hogy a recesszió elkerülhető. Először azonban szerinte „az inflációt kell nagyon gyorsan megoldani”, és utána Bidennek más gazdasági kérdésekre kell összpontosítania.

Fotó: Flickr/Gage Skidmore

Macron rossz híreket közölt Bidennel az olajválságról

Bekapcsolva maradt pár mikrofon.