Macron rossz híreket közölt Bidennel az olajválságról

Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan hétfőn közbelépett, hogy félbeszakítsa Emmanuel Macron francia elnököt, amikor az – újságírók jelenlétében – rossz híreket közölt Bidennel arról, hogy az arab országokat próbálják rávenni arra, hogy több olajat termeljenek ki a rekordszintű energiaárak csökkentése érdekében.

„Óvatosan! Talán arrébb kellene mennünk… a kamerák miatt”

– mondta Sullivan, a németországi G-7-es csúcstalálkozóról tudósító újságírók felé mutatva.

Nem világos, hogy Sullivan amiatt aggódott-e, hogy az újságíróknak kiszivárog-e valamilyen konkrét információ, mindenesetre Macron néhány szava tisztán hallható volt.

„Volt egy hívásom MBZ-vel”

– mondta Macron Bidennek, utalva az Egyesült Arab Emírségek vezetőjére, Mohammed bin Zayed al-Najan sejkre.

„Két dolgot mondott nekem. Az egyik, hogy maximális [termelési kapacitásnál] vannak – amit ő állít… Másodszor,

MBZ szerint a szaúdiak egy kicsit növelhetik a termelést, 150 [napi ezer hordóval] vagy egy kicsit többel, de nem rendelkeznek hatalmas kapacitásokkal”

– tette hozzá.

Michael Shellenberger on Twitter: „Biden was counting on Arab nations to produce more oil but a few hours ago French President Macron was overheard telling Biden that the United Arab Emirates is at max capacity & the Saudis can’t produce much more. It appears to be a direct appeal to Biden to produce more oil. pic.twitter.com/vRWJVpn3El / Twitter”

Biden was counting on Arab nations to produce more oil but a few hours ago French President Macron was overheard telling Biden that the United Arab Emirates is at max capacity & the Saudis can’t produce much more. It appears to be a direct appeal to Biden to produce more oil.

Ez a hír azt jelenti, hogy Bidennek a jövő hónapban Szaúd-Arábiában tett látogatása során nem biztos, hogy sikerülhet megnyerni az olajban gazdag arab államokat, hogy segítsenek enyhíteni az energiaárak növekedését.

A Reuters jelentése szerint „Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket tekintik a OPEC és a világ egyetlen két olyan országnak, amely még rendelkezik némi szabad kapacitással, és segíthet a globális szállítások növelésében”.

Az USA teljesen helyre kívánja állítani a kapcsolatokat Szaúd-Arábiával

Beszakadhat az olaj ára, ha sikerül.