Az USA teljesen helyre kívánja állítani a kapcsolatokat Szaúd-Arábiával

Biden rendezni akarja a szaúdiakkal a viszonyát, miután a 2020-as választásokon „páriának” nevezte az Öböl menti királyságot.

A Fehér Ház teljesen helyre kívánja állítani a kapcsolatokat Szaúd-Arábiával.

Magas rangú amerikai tisztviselők a CNN-nek elmondták, hogy a Fehér Ház azt közvetítette a szaúdiak felé, hogy „helyre akarja állítani” a két ország közötti kapcsolatot, maga mögött hagyva a Washington Post publicistája, Dzsamal Hasogdzsi 2018-as meggyilkolását, hogy visszatérjenek a szívélyes diplomáciai kapcsolatokhoz a stratégiailag fontos Öböl menti királysággal.

A fordulat jelentős külpolitikai változást jelent Biden számára, aki az elnökjelöltségért való indulásakor azt ígérte, hogy

Szaúd-Arábiát „páriaként” fogja kezelni az amerikai publicista meggyilkolása miatt.

A szőnyeg alá söpörnék a meggyilkolt szaúdi újságíró ügyét

Hasogdzsi meggyilkolásával 26 szaúdi állampolgárt gyanúsítanak Törökországban.

A Biden-kormányzat 2021-ben egy hírszerzési elemzést is közzétett, amely szerint Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg tervelte ki a gyilkosságot.

Magas rangú tisztviselők azonban leírták, hogy a Fehér Ház a hazai energiaárak csökkentésén fáradozik, mivel az infláció gyorsabban emelkedik, mint négy évtizede bármikor.

Biden állítólag úgy döntött, hogy a szaúdiakkal való kapcsolatok újrafelvétele felülírja a Hasogdzsi halála miatti etikai aggályokat, és hogy az olajban gazdag országgal való kapcsolatok helyreállítása az orosz ukrajnai invázió idején szükségszerű.

„Mindkét fél úgy döntött, hogy a közel-keleti béke és stabilitás elérése érdekében túl kell lépnünk ezen”

– mondta az egyik magas rangú tisztviselő a CNN-nek.

Szaudi olajcég lett a világ legértékesebb vállalata

A Saudi Aramco olajipari óriáscéget 2,42 milliárd dollárra értékelik, ezzel megelőzte a technológiai óriás Apple-t.