A szőnyeg alá söpörnék a meggyilkolt szaúdi újságíró ügyét

Az isztambuli ügyészség kérte, hogy zárják le a 2018-ban Törökországban meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyét, hogy át lehessen adni Szaúd-Arábiának – jelentette csütörtökön a török média.

Az ügyészség azzal érvelt: az ügy azért húzódik, mert a bírósági végzéseket nem lehet végrehajtani, mivel a vádlottak külföldi állampolgárok, és nincsenek az országban.

A bíróság azt válaszolta: kikéri az ankarai igazságügyi minisztérium véleményét. A következő tárgyalás április 7-én lesz.

Hasogdzsi meggyilkolásával 26 szaúdi állampolgárt gyanúsítanak Törökországban. 2020. július 30-án indítottak pert ellenük a távollétükben. Az érintettekkel szemben nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. A vádlottak között van Ahmed al-Aszíri, a szaúdi hírszerzés korábbi helyettes vezetője, valamint Szaúd al-Kahtáni, Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös bizalmasa, volt tanácsadója is.

Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halálával kapcsolatban 2020 szeptemberében, de egyiküket sem nevezték meg.

Az ügyet tárgyaló török bíróság arra kérte az ankarai igazságügyi minisztériumot, hogy levélben kérje ki Rijádtól az elítéltek nevét, hogy elkerüljék, hogy őket még egyszer megbüntessék. Az ügy átadását kérvényező török ügyész szerint a szaúdi hatóságok válaszul azt javasolták a törököknek, hogy adják át az ügyet nekik, és vonják vissza az elfogatóparancsokat.

Az 59 éves Hasogdzsit 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment, hogy az esküvőjével kapcsolatos teendőket intézze.

Török tisztségviselők szerint szaúdi „halálosztag” végzett vele, holttestét pedig feldarabolták.

Maradványai soha nem kerültek elő.

Az amerikai hírszerzés jelentésében azt írta: Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelhette el a műveletet. A koronaherceg tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. Rijád később elismerte, hogy szaúdi ügynökök követték el a gyilkosságot, de azt állította, nem utasítást követtek, hanem saját ötlettől vezérelve, önhatalmúlag követték el a bűntényt.

A szaúdi koronaherceg állhat az egykori király elleni gyilkossági kísérlet mögött

Száműzött szaúdi tisztviselő figyelmeztet, hogy nyilvánosságra hoz egy videót, amely további titkokat tár fel a „pszichopata, gyilkos” Mohammed bin Szalmánról; két gyermekének szabadon bocsátását követeli.