A szaúdi koronaherceg állhat az egykori király elleni gyilkossági kísérlet mögött

Egy korábbi magas rangú szaúdi biztonsági tisztviselő, aki segített felügyelni a közös amerikai terrorizmusellenes erőfeszítéseket, a „60 Minutes” című amerikai televíziós hírműsornak adott interjúban azt állította, hogy a királyság koronahercege egyszer arról beszélt, hogy megöl egy hivatalban lévő szaúdi uralkodót, mielőtt saját apját királlyá koronázzák.

Szaad al-Dzsabri nem szolgált bizonyítékokkal a CBS News vasárnap sugárzott műsora számára.

A Times of Israel tudósítása szerint a Kanadában száműzetésben élő volt hírszerző azt állította, hogy

2014-ben Mohammed bin Szalmán herceg, ismertebb nevén MBS azzal dicsekedett, hogy képes lenne megölni Abdullah királyt.

Abban az időben Mohamed herceg nem töltött be vezető szerepet a kormányban, de kapuőrként szolgált apja királyi udvarában, amikor apja még trónörökös volt. Szalmán király 2015 januárjában lépett trónra, miután féltestvére, Abdullah király állítólag természetes halállal meghalt. Al-Dzsabri az interjút arra használta fel, hogy figyelmeztesse Mohamed herceget, hogy felvett egy videót, amely még több királyi titkot és néhányat az Egyesült Államokról is elárul. A rövid, néma klipet a „60 Minutes” tudósítójának, Scott Pelley-nek mutatták meg. A videó, al-Dzsabri szerint nyilvánosságra kerülhet, ha megölik.

Ez a volt terrorelhárító tisztviselő legújabb kísérlete arra, hogy megpróbáljon nyomást gyakorolni a 36 éves trónörökösre, aki az al-Dzsabri család szerint őrizetbe vette al-Dzsabri két felnőtt gyermekét, és bábuként használja őket, hogy apjukat visszakényszerítse Szaúd-Arábiába. Ha visszatér, al-Dzsabri lehetséges bántalmazással, bebörtönzéssel vagy házi őrizetbe vétellel néz szembe, akárcsak korábbi főnöke, az egykor nagyhatalmú belügyminiszter, Mohammed bin Najef herceg, akit 2017-ben Mohamed bin Szalmán herceg kiszorított a trónöröklési sorból.

A 62 éves al-Dzsabri azt állítja, hogy a trónörökös addig nem nyugszik, amíg „holtan nem lát”, mert „fél az információimtól”. Mohammed bin Szalmán herceget „pszichopatának, gyilkosnak” nevezte.

A trónörökös világméretű felháborodást váltott ki, miután kiderült, hogy neki dolgozó segítői 2018 októberében megölték Dzsamál Khashoggi, szaúdi kritikust a törökországi szaúdi konzulátuson belül. Miután a konzulátuson belülről készült felvételek kiszivárogtak a török hatóságok által, a szaúdiak azt állították, hogy ez egy olyan kísérlet volt, amelynek célja Khashoggi erőszakos visszahozatala volt, és amely balul sült el. A trónörökös tagadta, hogy tudott volna az akcióról, annak ellenére, hogy az amerikai hírszerzés értékelése ennek ellenkezőjét állította.

Al-Dzsabri kijelentette, hogy egy 2014-es találkozón Mohammed bin Nayef herceggel, aki akkoriban belügyminiszterként a hírszerzés vezetője volt, a jóval fiatalabb Mohammed bin Szalmán herceg azt mondta, hogy megölheti Abdullah királyt, hogy utat csináljon apja trónra lépésének.

„Azt mondta neki: »Meg akarom ölni Abdullah királyt. Kapok egy mérgezett gyűrűt Oroszországból. Elég, ha csak kezet rázok vele, és vége«” – mondta Al-Dzsabri, és azt állította, hogy a szaúdi hírszerzés komolyan vette a fenyegetést. Az ügyet a királyi családon belül kezelték, mondta al-Dzsabri.

A találkozóról készült videofelvétel még mindig létezik, mondta.

A szaúdi kormány a CBS Newsnak azt mondta, hogy al-Dzsabri „egy lejáratott volt kormánytisztviselő, akinek hosszú története van abban, hogy az általa elkövetett pénzügyi bűncselekmények elrejtése érdekében kitalált és elterelő hadműveleteket hozott létre”. A kormány kiadatási kérelmet és Interpol-kiadványt adott ki al-Dzsabri ellen, azt állítva, hogy korrupció miatt körözik. Al-Dzsabri azt állítja, hogy vagyona az általa szolgált királyok nagylelkűségéből származik.

Bár nem ez az első alkalom, hogy al-Dzsabri megpróbál nyomást gyakorolni a trónörökösre, ez az első hivatalos interjúja azóta, hogy fiát, a 23 éves Omar al-Dzsabrit és lányát, a 21 éves Sarah al-Dzsabrit 2020 márciusában őrizetbe vették a szaúd-arábiai Rijádban. A vőt állítólag egy harmadik országból elrabolták, erőszakkal visszaszállították Szaúd-Arábiába, megkínozták és fogva tartották.

A Human Rights Watch szerint a családtagok letartóztatása nyilvánvalóan arra irányul, hogy al-Dzsabrit arra kényszerítsék, hogy visszatérjen Szaúd-Arábiába. A jogvédő csoport szerint egy szaúdi bíróság a fiát és a lányát kilenc, illetve hat és fél év börtönbüntetésre ítélte pénzmosás és Szaúd-Arábia jogellenes elhagyásának kísérlete miatt. Egy fellebbviteli bíróság a jelentések szerint májusban helybenhagyta a börtönbüntetést, anélkül, hogy erről tájékoztatta volna a családot.

Al-Dzsabri szövetségi pert indított az Egyesült Államokban a szaúdi koronaherceg ellen, azt állítva, hogy a királyi család megpróbálta csapdába csalni és megölni őt az Egyesült Államokban és Kanadában.

Eközben szaúdi szervezetek perelik őt az Egyesült Államokban és Kanadában azt állítva, hogy mintegy félmilliárd dollárt lopott el a terrorizmus elleni küzdelem költségvetéséből. Egy kanadai bíró a CBS News beszámolója szerint a csalás bizonyítékai miatt befagyasztotta a vagyonát, miközben az ügy folyik.

Klímasemlegességre törekszik Szaúd-Arábia is, a világ legnagyobb kőolajexportőre

Az átmenetet oly módon akarják megvalósítani, hogy a királyságnak megmaradjon a vezető szerepe a globális energiapiacok stabilitásának biztosításában.