Szaudi olajcég lett a világ legértékesebb vállalata

A Saudi Aramco szerdán letaszította az Apple-t a világ legértékesebb vállalatának éléről, mivel az emelkedő olajárak felhajtották a részvényeket, a technológiai részvények pedig zuhantak.

A szaúd-arábiai nemzeti kőolaj- és földgázvállalatot, amelyet a világ legnagyobb olajtermelő vállalataként tartanak számon, 2,42 billió dollárra értékelték.

Az Apple – a korábbi világelső – részvényeinek árfolyama az elmúlt hónapban csökkent, és a szerdai hivatalos kereskedés befejezésekor 2,37 milliárd dolláron volt értékelve.

A Saudi Aramco olajipari óriás nemrég 124 százalékos nettó profitnövekedésről számolt be 2021-ben, órákkal azután, hogy jemeni lázadók megtámadták létesítményeit, ami a termelés „átmeneti” visszaesését okozta — számol be az i24News.

Ahogy a világgazdaság kezdett magához térni a Covid-járványból, „az Aramco nettó nyeresége 124 százalékkal 110 milliárd dollárra nőtt 2021-ben, szemben a 2020-as 49 milliárd dollárral” – közölte a vállalat.

A királyságra, a világ egyik legnagyobb nyersolajexportőrére nyomás nehezedik, hogy növelje a kitermelést, mivel Oroszország ukrajnai inváziója és az azt követő Moszkva elleni szankciók felborítják a globális energiapiacokat.

Amin Nasser, az Aramco elnök-vezérigazgatója figyelmeztetett, hogy a vállalat kilátásai részben a „geopolitikai tényezők” miatt továbbra is bizonytalanok.

„Tovább haladunk a nyersolaj-termelési kapacitásunk növelésében, a gáztermelési bővítési programunk végrehajtásában és a folyadékoktól a vegyi anyagokig terjedő kapacitásunk növelésében” – mondta Nasser.

A Gazprom szerint lehetetlen pótolni az ukránok által lezárt földgázvezetéket

Nyitott kérdés, hogyan fog eljutni az Európába szánt földgáz egyharmada a megrendelőkhöz.