Teherán tagadja az izraeliek ellen tervezett merényleteket Törökörszágban

Teherán visszautasította pénteken azt az izraeli vádat, miszerint iráni ügynökök támadásokat terveztek izraeliek ellen Törökországban.

Ennek előzménye, hogy a török média csütörtöki jelentése szerint a múlt héten Isztambulban letartóztattak több iránit, és azzal gyanúsítják őket, hogy hazájuk titkosszolgálatának dolgoztak, valamint terrortámadásokat terveztek izraeliek ellen. Az izraeli sajtó már hetek óta írt a törökországi merényletek állítólagos veszélyéről, és Jaír Lapid izraeli külügyminiszter a hónap közepén Törökország elhagyását javasolta az ott tartózkodó izraeli állampolgároknak.

Csütörtökön Ankarában járt Lapid, és köszönetet mondott a török hatóságoknak „az izraeli turistákat fenyegető terrortámadások meghiúsításáért”. Ezenkívül Törökország szuverenitása súlyos megsértésének nevezte az iráni ügynökök tervét.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője pénteki közleményében alaptalannak és nevetségesnek, két muszlim ország jó viszonya szétrombolására tett kísérletnek nevezte az izraeli vádat.

„Reméljük, hogy Törökország nem marad szótlan ebben az ügyben”

– jelentette ki.

Lapid köszönetet mondott Törökországnak az iráni terrorakció megállítása miatt

Az izraeli külügyminiszter az izraeliek elleni legutóbbi iráni támadási kísérleteket „a török szuverenitás, az iráni terrorrezsim általi egyértelmű megsértésének nevezte”.