Kazahsztán lehet Oroszország következő célpontja?

A Kreml azzal vádolja hűséges szövetségesét, hogy teret ad az oroszellenes érzelmek terjedésének az országban – írja a Telegraph.

Igor Krasznov, Oroszország főügyésze azt állította, hogy a kazahsztáni ukrán aktivisták segítik az oroszellenes érzelmek szítását.

„Rendszeresen értesülök arról, hogy az ukrán NGO-k támogatásával Kazahsztánban is aktív oroszellenes tevékenység bontakozik ki”

– mondta Krasznov kazah kollégáival folytatott megbeszélései során Minszkben, ahol a volt Szovjetunió minden részének legfőbb ügyészei találkoztak.

Kazahsztán és Oroszország a világ leghosszabb összefüggő szárazföldi határán osztozik egymással, és eddig szilárd szövetségesnek számítottak, de Oroszország ukrajnai inváziója törést hozott a kapcsolatba. A hónap elején egy televíziós sajtótájékoztatón Kassim Jomart Tokajev kazah elnök egy gazdasági fórum záróülésén kínos helyzetbe hozta Vlagyimir Putyint azzal, hogy kifejtette, nem támogatja a donbászi oroszbarát régiók függetlenségét.

Putyin jelenlétében mondott nemet a szakadárok elismerésére a kazah elnök

Az olajban gazdag ország elnöke a világgazdasági helyzetet is másképp értékelte, mint Putyin, aki a Nyugat dominanciájának végét látja.

A Kremlhez kötődő propagandisták és Ramzan Kadirov csecsen vezető azóta felszólították a kazah kormányt, hogy támogassa a Kremlt.

A kazah kormány tisztviselői mellett, az egyszerű kazahok is attól tartanak, hogy Putyin Kazahsztán felé fordíthatja figyelmét, amint Ukrajnában elérte háborús céljait.

„Igen, biztosan mi lehetünk a következők”

– mondta egy Nur Szultánban élő helyi lakos.

„Kis hadseregünk van, és nem lennénk ellenfele Oroszországnak. Ez nem jó”

– tette hozzá.

Kazahsztánnak nagyszámú orosz etnikumú lakossága van: mintegy 3,5 millió ember a 19 milliós népességből.

A háború kezdete óta több ezer háborúellenes orosz telepedett le Kazahsztánban.

Moszkvából és Szentpétervárról sokan menekültek Almatiba, a gazdag korábbi dél-kazahsztáni fővárosba. Az észak-kazahsztáni Uralszk, mindössze 45 mérföldre az orosz határtól, szintén menedékhely lett a háborúellenes oroszok számára, akik az Urál városaiból menekültek el.

„Az Ukrajnáért folytatott harc csak most kezdődik”

John F. Kennedy és Richard Nixon elnök egykori tanácsadójának, Harald Malmgrennek jelent meg véleménycikke az ukrajnai háborúról.