Trump dicsérte, Biden hibásnak nevezte a Legfelsőbb Bíróság döntését

Az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság pénteki döntése az abortusz ügyében heves reakciókat váltott ki az Egyesült Államokban, ellenérzéseket keltett az ENSZ vezetésében – jelentették hírügynökségek.

Joe Biden amerikai elnök „hibásnak, szélsőségesnek és irreálisnak” bélyegezte a bírósági döntést, és kijelentette, hogy a politikusoknak nem szabadna beleszólniuk olyan döntésbe, amelyet egy nőnek és orvosának kell meghoznia, valamint hogy ő minden tőle telhetőt megtesz majd annak érdekében, hogy a nőknek azokban a tagállamokban is joguk legyen az abortuszhoz, amelyekben azt a szövetségi legfelsőbb bíróság határozata nyomán megtiltják.

Megjegyezte azonban, hogy egy elnöki rendelet az ügyben nem garantálná a nőknek a választás jogát.

Arra kérte az abortusz jogért harcoló szervezeteket, hogy ha tüntetnek, békésen tegyék.

„Az erőszak soha nem elfogadható!”

– szögezte le.

Felszólította a washingtoni szövetségi törvényhozást, hogy ne hagyja ennyiben a dolgot, a választópolgárokat pedig arra, hogy szavazatukkal fordítsanak majd a helyzeten.

„Ezzel nincs vége, önöké az utolsó szó”

– jelentette ki.

Donald Trump előző elnök viszont dicsérte a legfelsőbb bíróság döntését. A konzervatív Fox televíziónak nyilatkozva azt mondta: az

„az alkotmányon alapul, visszaadja a jogokat, amelyeket régóta vissza kellett volna adni, és mindenkinek jó lesz”.

Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház demokrata párti elnöke szerint a bírósági döntés „felháborító és szívszorító, radikális, szélsőséges”.

„Beteljesíti a Republikánus Párt azon sötét és szélsőséges célját, hogy elvegye a nők jogát attól: maguk hozhatják meg döntéseiket a reproduktív egészségügy kérdésében.

A republikánusok országos abortusztilalmat akarnak, ezért nem szabad megengedni, hogy többségük legyen a kongresszusban”

– mondta újságírók előtt, miközben könnyeivel küszködött a Daily Caller című hírportál szerint.

Mike Pence volt alelnök ki is jelentette, hogy a konzervatívoknak nem szabad nyugodniuk mindaddig, amíg az élet szentségét vissza nem állítják az Egyesült Államok minden tagállamának jogrendszerében.

Itt a Roe vs Wade vége: A Legfelsőbb Bíróság átfordította az abortusz döntést

A szivárogtatás igaznak bizonyult: az abortusz kérdés visszatér az államokhoz.

A katolikus egyház vezető püspökei üdvözölték a döntést, pedig felmérések szerint az amerikai katolikusok többsége támogatja az abortuszhoz fűződő jogokat, és üdvözölte a döntést sok evangéliumi keresztény vezető is. Több protestáns egyházi vezető és több zsidószervezet azonban elítélte a döntést, utóbbiak azzal indokolták ezt, hogy a tilalom ellentmond a zsidó hagyományoknak.

„Az abortuszhoz történő hozzáférés korlátozása nem tántorítja el az embereket attól, hogy el akarják azt végeztetni magukon, viszont így életveszélyesebbé válik a beavatkozás.

A szexuális és reproduktív egészség és az ehhez való jog a nők és a lányok szabad akaratának és egyenlőségének alapja”

– jelentette ki Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője újságíróknak a bírósági döntésre reagálva.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pedig azt írta, hogy az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság döntése az abortusz tulajdonképpeni betiltásáról szörnyű csapás a nők emberi jogaira és a nemek egyenlőségére.

„A biztonságos, törvényes és hatékony abortuszhoz történő hozzáférés joga a nemzetközi emberi jogok szerves része, a nők autonómiájának és szabad akaratának lényegéhez tartozik. A döntés sokmillió amerikai nőt foszt meg ettől az autonómiától, főleg a kisjövedelműeket és a faji, illetve etnikai kisebbségekhez tartozókat”

– olvasható a főbiztos közleményében.

Bachelet szerint a bírósági döntés „jelentős visszalépés” (a jogfejlődésben), hiszen az utóbbi 25 évben a világ több, mint ötven országa enyhítette abortuszellenes törvényét.

„Az Egyesült Államok most eltávolodott ettől a haladó tendenciától”

– szögezte le.

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) adatai szerint a világon elvégzett abortuszok 45 százaléka nem biztonságos körülmények között történik, így az anyák vezető halálozási okává vált. A terhességek csaknem fele nemkívánt a világon, és akár több, mint 60 százalékuk végződhet abortusszal. Az Egyesült Államok is csatlakozott 1994-ben ahhoz a programhoz, amelyben a részt vevő országok elismerik, hogy a nem biztonságos körülmények között végrehajtott abortusz mennyire veszélyes – emlékeztetett az ENSZ-szervezet.

A pénteki döntés egyik támogatója a szövetségi legfelsőbb bíróságban, Clarence Thomas konzervatív bíró, aki különvéleményt fogalmazott meg az indoklásban. Ebben arról is írt, hogy szerinte a bíróságnak meg kell vonnia a jogot a fogamzásgátló szerekhez történő hozzáféréstől, valamint vissza kell vonnia az azonos neműek házasságának jogát is.

Pénteken a középnyugati Missouri állam igazságügyi tárcavezetője bejelentette: az államban azonnali hatállyal betiltják az abortuszt.

A Roe kontra Wade után: Az abortusz-harc csak most kezdődik Amerikában

Az abortusz szabályozása visszatér az államokhoz, az aktivista bírói gyakorlat csatát vesztett, de a kemény ideológiai harc folytatódik. Hajdú Tímea írása.