Kirúgták az Iszlám Forradalmi Gárda kémfőnökét

Leváltották Hoszein Táebet, az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) hírszerzési vezetőjét – közölte az iráni állami televízió.

Hírügynökségek felidézték, hogy a személycserére annak nyomán került sor, hogy Teheránban komoly incidensek sorozata történt, amelyek hátterében Irán regionális riválisát, Izraelt sejtik.

Az iráni sajtó nem indokolta a történteket, mindazonáltal közölte, hogy Táib a jövőben Hoszein Szalami tábornok, a Forradalmi Gárda főparancsnoka tanácsadója lesz.

Táeb helyét Mohammad Kazemi, a Forradalmi Gárda hírszerzési forrásainak védelméért felelős eddigi parancsnoka veszi át.

Ezt csütörtökön Ramezán Sárif, az elitalakulat szóvivője be is jelentette.

Egy héten belül a harmadik katonatiszt halálát jelentették Iránban

A közelmúltban megszaporodtak a katonai projektekhez kapcsolódó rejtélyes halálesetek Iránban.

A szóvivő – az al-Dzsazíra pánarab televízió jelentése szerint – nem részletezte a személyi változás okát. Csak annyit közölt, hogy az 59 éves Táeb az IRGC főparancsnokának tanácsadója lesz.

Mindazonáltal az al-Dzsazíra emlékeztetett arra, hogy a személycserére két nappal azt követően került sor, hogy az izraeli médiában arról jelentek meg hírek, miszerint Táeb állna a Törökországba látogató izraeli turisták ellen tervezett iráni akciók hátterében, amely miatt Jaír Lapid izraeli külügyminiszter a hónap közepén Törökország elhagyását javasolta az ott tartózkodó izraeli állampolgároknak.

Lapid egyébként csütörtökön köszönetet mondott Törökországnak, hogy sikerült elejét venni az esetleges merényleteknek, illetve izraeli állampolgárok elhurcolásának.

Egyes izraeli sajtóorgánumok szerint Táeb a középszintű klérushoz, illetve Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetőjének belső köréhez tartozik. Hírszerzői vezetői kinevezése előtt, 2009-ig, Hámenei hivatalában dolgozott.

„A forradalmi gárdisták agymosott idióták, olyan bénák, mint Johnny English”

Egy ausztrál-brit nőt 804 napig tartottak fogva hamis kémkedés vádjával. Most kitálalt arról, amit Iránban tapasztalt.