Zelenszkij érzelmi húrokat pengetve bírálja Izraelt

Egy nappal a háború 4 hónapos évfordulója előtt a jeruzsálemi Héber Egyetem diákjaihoz intézett videóbeszédében az ukrán vezető azt mondta, hogy nem érti az izraeli vezetés álláspontját, ugyanakkor dicséri a lakosság szolidaritását.

Kijev és Jeruzsálem szoros történelmi és kulturális kapcsolatait hangsúlyozva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön kijelentette, hogy országa csalódott az izraeli kormánytól kapott anyagi és diplomáciai támogatás mértéke miatt.

„Sajnos, a legtöbb olyan dolgot, amelyet Izraeltől szeretnénk kapni, nem kaptunk eddig”

– mondta Zelenszkij.

„Kérem, ne feledjék, milyen szoros a kapcsolatunk, milyen szorosak a kötelékeink, és milyen szintű megértésnek kellene lennie közöttünk”

– folytatta, miután utalt az Ukrajnában felnőtt cionista úttörőkre, köztük Golda Meir egykori miniszterelnökre, Sholem Aleichem íróra és Yitzhak Ben-Zvi korábbi elnökre.

„Amikor a kormányok szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, az nem üzletről szól”

– hangsúlyozta, miközben azt az ukrán felirattal ellátott khaki színű pólót viselte, amely a háború alatt a magas rangú ukrán tisztviselők kedvelt öltözködési szokásává vált.

„Ez az értékekről és az általános biztonságról szól. Ez arról szól, hogy mindenkit, aki el akar pusztítani egy másik nemzetet, felelősségre kell vonni. Sajnos még nem láttuk, hogy Izrael is csatlakozott volna a szankciórendszerhez”.

Mióta Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát, Jeruzsálem igyekezett megőrizni kapcsolatait Moszkvával, és egészen a közelmúltig nem volt hajlandó védelmi felszerelést küldeni Ukrajnába – ehelyett mintegy 100 tonna humanitárius segélyt küldött, és hat hétig egy tábori kórházat állított fel Nyugat-Ukrajnában.

Zelenszkij csalódott Bennettben: „nem burkolja magát a zászlónkba”

Az ukrán elnök szerint Izraelnek határozottabban kellene támogatnia Ukrajnát.

Májusban Izrael 2 000 sisakot és 500 golyóálló mellényt is szállított, amelyeket a védelmi minisztérium szerint a mentőalakulatoknak és civil szervezeteknek adtak.

Ugyanakkor Izrael többszöri nyilvános kérés ellenére sem küldte el a Vaskupola védelmi rendszer elemeit, ráadásul Kijev nemrégiben nyíltan bírálni kezdte Izraelt, amiért nem hajlandó vállalni jelentős számú sebesült ukrán katona rehabilitációját.

„Hogy miért vannak félreértéseink a kormány képviselőivel, nem tudom” – panaszolta Zelenszkij a Times of Israel szerint.

Az ukrán vezető szembeállította Izrael álláspontját az olyan kis országokéval, mint Luxemburg, és más, orosz fenyegetés alatt álló országokéval, mint Lengyelország, amelyek mindketten jelentős védelmi hozzájárulást adtak Kijevnek.

„Megértjük, hogy ez nem egy egyszerű helyzet” – mondta Zelenszkij, aki ugyanakkor hangsúlyozta csodálatát és háláját az izraeli nép iránt.

„Szeretem az országotokat” – mondta.

„Hálás vagyok az izraeli népnek. Hálás vagyok önöknek Ukrajna az őszinte támogatásért, az ukránok támogatásáért, hálás vagyok az ukrán zászlókért az utcáitokon. Mi ezt látjuk, és ezt nagyon nagyra értékeljük.”

Az orosz hadseregre térve Zelenszkij „nagyon primitív taktikával” vádolta Moszkvát.

Ukrán elnöki tanácsadó: Izrael most a példaképünk

A The Times of Israelnek adott interjút David Arakhamia, az ukrán elnök egyik vezető tanácsadója.

„Felgyújtják városainkat, mindent lerombolnak, ami az útjukba kerül” – mondta.

„Embereket lőnek le az utcán, embereket kínoznak, kiskorúakat, fiúkat és lányokat erőszakolnak meg. Olyan táborokat hoztak létre, ahol embereket kínoznak”.

Beszéde után Zelenszkij válaszolt a diákok kérdéseire, köztük néhány ukrán diákéra, akik Harkivból menekültek el, hogy a Héber Egyetemen tanuljanak. A vezető megmutatta lágyabb oldalát, amikor egy ideges ukrán diáklány nehezen tudta megfogalmazni kérdését.

„Bocsássanak meg, most beszélek először az elnökkel” – mondta a lány tapsvihar közepette

Zelenszkij mosolygott, és azt mondta neki, hogy ne siessen, és hogy nyugodtan felteheti a kérdést oroszul.

Zelenszkij azzal fejezte be, hogy mélyen aggódik az izraeli-ukrán kapcsolatok jövőjéért.

„Valóban van közös jövőnk, nagyszerű jövőnk” – mondta Zelenszkij. „Mert nagyszerű a történelmünk és nagyszerű a múltunk”.

„Ám még hosszú évekig egymás szemébe kell néznünk”.

A világ zsidóságához fordult támogatásért az ukrán elnök — videó

„A nácizmus hallgatásban születik. Szóval emeljétek fel hangotokat a civilek legyilkolása miatt. Emeljétek fel hangotokat az ukránok meggyilkolása miatt!”