Zelenszkij csalódott Bennettben: „nem burkolja magát a zászlónkba”

Az ukrán elnök riporteri kérdésre elmondta, hogy „nem rossz a kapcsolata az izraeli miniszterelnökkel”. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön jelezte, hogy szerinte Naftali Bennett miniszterelnök nem tesz eleget országa támogatásáért, miközben az megpróbálja kivédeni Oroszország invázióját, mondván, hogy ellentétben egy zsidó csoporttal, amelyet a Siratófalnál látott lefotózva, Bennett nem úgy tűnik mintha „a mi zászlónkba burkolózott volna” – számolt be a Times of Israel.

A gépfegyveres testőrök által őrzött, egy meg nem nevezett kijevi helyszínről tartott sajtótájékoztatón Zelenszkij azt mondta, hogy viszonya Bennetthez „egyáltalán nem rossz”, de aztán „őszinte” fenntartásait fejezte ki.

„Zsidó emberként vannak-e elvárásai a zsidó állammal szemben?” – kérdezte tőle Itai Engel, az izraeli 12-es csatorna riportere.

Zelenszkij először azt mondta, hogy látott „egy nagyon szép képet ma a Siratófalnál imádkozó zsidókról – haszidokról, mindenféle emberekről, mind [Ukrajna] kék-sárga zászlajába burkolózva. Ez a kép lenyűgözött engem. Minden elismerésem azoknak az embereknek, akik ezt csinálták. Imádkoztak [értünk]”.

Bennettre áttérve azt mondta:

„Beszéltem az izraeli miniszterelnökkel. És megmondom őszintén, és ez talán egy kicsit sértően hangzik, de azt hiszem, ezt ki kell mondanom: A kapcsolataink nem rosszak, egyáltalán nem rosszak. De a kapcsolatok próbára vannak téve ilyen időkben, a legnehezebb pillanatokban, amikor segítségre és támogatásra van szükség. És én nem érzem, hogy ő [Bennett] a mi zászlónkba lenne burkolva”.

Bennett tartózkodott attól, hogy személyesen elítélje Oroszországot az ukrajnai offenzívája miatt, nyilvánvalóan azért, hogy fenntartsa Izrael képességét az iráni proxik elleni fellépésre Szíriában, ahol Oroszország ellenőrzi a légteret. Jair Lapid külügyminiszter és Izrael ENSZ-képviselete közvetlenebbül elmarasztalta Moszkvát, de amerikai és európai tisztviselők egyaránt elégedetlenségüket fejezték ki Jeruzsálem óvatos vonalával kapcsolatban.

Fotó: MTI/AP/EPA pool/Abir Szultan

Egy sarokba szorított Putyin veszélyt jelenthet Izraelre?

Izraelben sokan attól tartanak, hogy Moszkva következő lépése Ukrajna után a Közel-Keleten lesz – ahol Moszkva Izrael legádázabb ellenségeivel szövetkezik.