Csúcspontjához érkezett a Donbászért folytatott harc

Volodimir Zelenszkij elnök szerint Moszkva masszív légi és tüzérségi támadásainak célja az egész Donbasz elpusztítása, és felszólította Ukrajna szövetségeseit, hogy gyorsítsák fel a nehézfegyverek szállítását, hogy Oroszországgal felvehessék a versenyt a harctéren.

Az ukrajnai Luhanszk régióban található Szijjerodonyeck és Liszicsanszk ikervárosokért folytatott harc „egyfajta csúcspontjához érkezik” – mondta Olekszij Aresztovics, Zelenszkij tanácsadója. Oroszország mind Luhanszk, mind Donyeck elfoglalására törekszik, amelyek a Donbasz régiót – az ország ipari központját – alkotják.

Diplomáciai fronton az európai vezetők csütörtökön egy brüsszeli csúcstalálkozón hivatalosan is elindítják Ukrajnát az uniós tagság felé vezető hosszú úton. Bár a lépés főként szimbolikus, mégis segíthet felemelni a morált a négy hónapja tartó véres konfliktus után, amely ezreket ölt meg, milliókat telepített ki, és városokat pusztított el.

„Fel kell szabadítanunk a földünket, és el kell érnünk a győzelmet, de sokkal gyorsabban”

– mondta Zelenszkij egy csütörtökön kora reggel közzétett videóbeszédében, megismételve a nagyobb és gyorsabb fegyverek iránti ukrán követeléseket.

„Tömeges légi és tüzérségi csapások voltak Donbászban. A megszállók célja itt változatlan, lépésről lépésre el akarják pusztítani az egész Donbászt”

– mondta.

„Ezért hangsúlyozzuk újra és újra az Ukrajnának történő fegyverszállítások felgyorsítását. Amire gyorsan szükség van, az a harctéri egyenlőség, hogy megállítsuk ezt az ördögi hadsereget, és kiszorítsuk Ukrajna határain túlra”

idézi Zelenszkijt a Reuters.

Nácivadász vizsgálhatja az orosz háborús bűncselekményeket Ukrajnában

Eli Rosenbaum, az igazságügyi minisztérium 36 éves veteránja korábban a náci háborús bűnösök azonosítására és deportálására irányuló amerikai erőfeszítéseket irányította.

A Donbaszban zajló ádáz kíméletlen háború a legkritikusabb ponton Szijjerodonyeckben és Liszicsanszkban van.

Civilek százai rekedtek egy vegyi üzemben Szijjerodonyeckben, azzal kapcsolatban pedig ellentmondásos információkat hallani, hogy ki irányítja a lebombázott várost.

Moszkva szerint az ukrán erők a közelmúlt legsúlyosabb harcainak színhelyén, Szijjerodonyeckben körülzárták és csapdába estek. A múlt héten felszólította őket, hogy adják meg magukat vagy készüljenek a halálra.

Luhanszk regionális kormányzója, Szerhij Gaidai azonban szerdán az ukrán televíziónak azt mondta, hogy „a harcok folytatódnak”, és hogy „az orosz erők nem tartanak teljes ellenőrzést”.

Liszicsanszkban a TASZSZ orosz hírügynökség az oroszok által támogatott szakadárokat idézve azt mondta, hogy a városban lévő ukránok most körülzárták és elvágták őket az ellátástól, miután elfoglalták a várost Szeverszkkel összekötő utat.

Arestovics szerint a két városban állomásozó orosz erők különböző kiképzettségű sorkatonák voltak, miután Ukrajna súlyos veszteségeket okozott az orosz erőknek. A Reuters nem tudta ellenőrizni az orosz veszteségekre vonatkozó megjegyzéseit.

„Olyan ez, mintha két bokszoló birkózna egymással egy mérkőzés 18. menetében, és alig tudnának előre haladni. Ez a hadművelet április 14-én kezdődött, és közel 80 napja tart”

– mondta egy online videóüzenetében Arestovics.

Oroszország régóta ellenzi a volt szovjet állam, Ukrajna és az olyan nyugati szövetségek, mint az Európai Unió  és a NATO közötti szorosabb kapcsolatokat.

Zelenszkij elmondta, hogy szerdán 11 uniós vezetővel beszélt Ukrajna jelöltségéről, és csütörtökön további hívásokat intéz. Korábban úgy vélte, hogy mind a 27 uniós ország támogatni fogja Ukrajna tagjelölti státuszát.

„Megérdemeljük”

– mondta Zelenszkij videókapcsolaton keresztül az amszterdami tömegeknek.

Orbán biztosította Zelenszkijt, hogy támogatja Ukrajna EU-tagjelöltségét

Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

Diplomaták szerint Ukrajnának legalább egy évtizedbe telik, mire teljesíti az EU-hoz való csatlakozás feltételeit.

Az EU vezetői szerint azonban a blokknak olyan gesztust kell tennie, amellyel elismeri Ukrajna áldozatvállalását.

Az ukrajnai háború óriási hatással volt a világgazdaságra és az európai biztonságra: felhajtotta a gáz, az olaj és az élelmiszerek árát, arra késztette az EU-t, hogy csökkentse az orosz energiától való nagyfokú függőségét, Finnországot és Svédországot pedig arra, hogy NATO-tagságra törekedjen.

„Az EU átmenetileg vissza fog térni a szénnel való energiatermelésre, hogy megbirkózzon az Oroszországból érkező gáz mennyiségének csökkenésével anélkül, hogy a hosszabb távú klímacélokat kisiklatná”

– mondta egy uniós tisztviselő szerdán, mivel a szűkös gázpiac és az emelkedő árak az alternatív tüzelőanyagokért folytatott versenyt indították el.

Ajvé: Oroszország komoly megtorlással fenyeget a litván blokád miatt

„Súlyos negatív következményekkel” számíthat Litvánia, ha továbbra is megakadályozza, hogy orosz áruk az ún. Suwalki folyosó vasútvonalán eljussanak a kalinyingrádi exklávéba.