Nácivadász vizsgálhatja az orosz háborús bűncselekményeket Ukrajnában

Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter kedden közölte, hogy az Egyesült Államok egy olyan csoportot indít, amely segít az ukrán hatóságoknak az orosz invázió idején elkövetett háborús bűnök üldözésében, és az erőfeszítéseket egy neves nácivadász fogja vezetni.

Az ukrajnai meglepetésszerű látogatása során bejelentett Garland elmondta, hogy a háborús bűnökkel kapcsolatos felelősségre vonási csoportot Eli Rosenbaum, az igazságügyi minisztérium 36 éves veteránja fogja vezetni, aki

korábban a náci háborús bűnösök azonosítására és deportálására irányuló amerikai erőfeszítéseket irányította.

Rosenbaumot egyesek az Igazságügyi Minisztérium legismertebb nácivadászaként tartják számon, a CNN szerint a minisztérium Különleges Nyomozások Hivatalának vezetője volt, és több mint 100 olyan ügyben vett részt, amelyekben állítólagos náciktól vonták meg az állampolgárságot, illetve deportálták őket.

Emellett a minisztérium emberi jogi végrehajtási stratégiáért és politikáért felelős igazgatója is volt.

Garland elmondta, hogy ukrajnai útja a támogatás kifejezése volt, és ígéretet tett arra, hogy a háborús bűnösök nem bújhatnak el tetteik elől.

„Azért vagyok itt, hogy kifejezzem az Egyesült Államok megingathatatlan támogatását az ukrán népnek a provokálatlan és igazságtalan orosz invázió közepette”

– mondta Garland újságíróknak, miután találkozott Irina Venediktova ukrán főügyésszel a lengyel-ukrán határon fekvő Krakovetsben.

„Amerika – és a világ – látta azt a sok szörnyű képet és olvasta a brutalitás és halál szívszorító beszámolóit, amelyek Oroszország igazságtalan ukrajnai inváziójának következményei”

– mondta Garland egy nyilatkozatban.

„A háborús bűnösöknek nincs rejtekhelye. Az amerikai igazságügyi minisztérium minden lehetőséget meg fog ragadni a felelősségre vonásra azokkal szemben, akik háborús bűnöket és más atrocitásokat követnek el Ukrajnában”

– mondta.

Garland a héten Párizsban megrendezésre kerülő amerikai-EU bel- és igazságügyi miniszteri találkozóra tartva tesz látogatást Ukrajnában.

Először mondta ki Joe Biden, hogy Ukrajnában népirtás zajlik

Az amerikai elnök szerint Moszkva ukrajnai inváziója népirtással ér fel.

Közel négy hónappal azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, Kijev azt állítja, hogy több ezer háborús bűncselekmény gyanúsítottját azonosította.

A leghírhedtebbek azok a vádak, amelyek szerint több tucat civilt gyilkoltak meg önkényesen az ukrán főváros mellett fekvő Bucsában.

Joe Biden amerikai elnök „háborús bűncselekményként” ítélte el az ukrán civilek bucsai meggyilkolását.

„Hidegvérrel kivégzett civilek, tömegsírokba dobott holttestek, a brutalitás és az embertelenség érzése, amelyet az egész világ láthat, bocsánatkérés nélkül”

– mondta Biden áprilisban.

„A felelős nemzeteknek össze kell fogniuk, hogy ezeket az elkövetőket felelősségre vonják”

— tette hozzá.

Az amerikai külügyminisztérium májusban bejelentette egy új egység létrehozását, amelynek feladata az Oroszország által Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús bűnök felkutatása, dokumentálása és nyilvánosságra hozatala.

Mi számít népirtásnak, és hogyan lehet bizonyítani az elkövetését?

A második világháborút követően, eddig három eset minősült népirtásnak a nemzetközi bíróságok előtt.