Lövöldözés tört ki a Hormuzi-szorosban — videó

Figyelmeztető lövéseket adott le egy amerikai járőrhajó a Hormuzi-szorosban, miután az iráni Forradalmi Gárda naszádjai körbevették – jelentette be kedden az Egyesült Államok haditengerészete.

A haditengerészet Perzsa(Arab)-öbölben állomásozó ötödik flottája közölte, hogy két járőrhajójuk, a Sirocco és a Choctaw County hétfőn, a szoroson áthaladva észlelte az iráni gárda gyorsnaszádjait, amelyek közül három egy ideig fej fej mellett haladt a Siroccóval, majd irányt változtatott.

A haditengerészt videofelvételt is közzétett az incidensről, melyet „veszélyesnek és feszültnek” nevezett.

https://www.youtube.com/watch?v=vST9cRQpUwk

Teherán a bejelentést nem kommentálta.

A Hormuzi-szoroson keresztül halad át a világ teljes olajszállításának mintegy 20 százaléka, az Ománi-öböl és az Indiai-óceán irányába. A térségben az utóbbi években több incidens történt az iráni Forradalmi Gárda és különböző felségjelű hajók között, a feszültség veszélyezteti a hajózás biztonságát is.

Irán és a nagyhatalmak között ismét éleződött a diplomáciai feszültség a Bécsben zajló, az iráni atomalku felélesztését célzó tárgyalások megrekedése nyomán. Míg Teherán az összes, a síita államot sújtó nemzetközi szankció feloldását szabja az egyeztetések feltételéül, a Reuters hírügynökség birtokába hétfőn jutott jelentés szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arra figyelmeztet, hogy Irán az urándúsítás bővítésére készül, jóllehet ezt a 2015-ös egyezmény nem engedélyezi.

Irán hatalmas új földalatti alagutakat épít egy nukleáris dúsító létesítménynél

Irán hatalmas új alagúthálózatot épít a natanzi nukleáris telephelyén, amely egy olyan hatalmas dúsító létesítménynek adhat otthont, amely ellenáll a bunkerromboló bombáknak.