Lövöldözés tört ki a Hormuzi-szorosban — videó

Figyelmeztető lövéseket adott le egy amerikai járőrhajó a Hormuzi-szorosban, miután az iráni Forradalmi Gárda naszádjai körbevették – jelentette be kedden az Egyesült Államok haditengerészete.

A haditengerészet Perzsa(Arab)-öbölben állomásozó ötödik flottája közölte, hogy két járőrhajójuk, a Sirocco és a Choctaw County hétfőn, a szoroson áthaladva észlelte az iráni gárda gyorsnaszádjait, amelyek közül három egy ideig fej fej mellett haladt a Siroccóval, majd irányt változtatott.

A haditengerészt videofelvételt is közzétett az incidensről, melyet „veszélyesnek és feszültnek” nevezett.

Unsafe, Unprofessional Action by IRGCN Vessels toward U.S. Naval Forces in Arabian Gulf

STRAIT OF HORMUZ (June 20, 2022) Iran’s Islamic Revolutionary Guard Corps Navy (IRGCN) operates in an unsafe and unprofessional manner in close proximity to …

Teherán a bejelentést nem kommentálta.

A Hormuzi-szoroson keresztül halad át a világ teljes olajszállításának mintegy 20 százaléka, az Ománi-öböl és az Indiai-óceán irányába. A térségben az utóbbi években több incidens történt az iráni Forradalmi Gárda és különböző felségjelű hajók között, a feszültség veszélyezteti a hajózás biztonságát is.

Irán és a nagyhatalmak között ismét éleződött a diplomáciai feszültség a Bécsben zajló, az iráni atomalku felélesztését célzó tárgyalások megrekedése nyomán. Míg Teherán az összes, a síita államot sújtó nemzetközi szankció feloldását szabja az egyeztetések feltételéül, a Reuters hírügynökség birtokába hétfőn jutott jelentés szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arra figyelmeztet, hogy Irán az urándúsítás bővítésére készül, jóllehet ezt a 2015-ös egyezmény nem engedélyezi.

Irán hatalmas új földalatti alagutakat épít egy nukleáris dúsító létesítménynél

Irán hatalmas új alagúthálózatot épít a natanzi nukleáris telephelyén, amely egy olyan hatalmas dúsító létesítménynek adhat otthont, amely ellenáll a bunkerromboló bombáknak.