Irán hatalmas új földalatti alagutakat épít egy nukleáris dúsító létesítménynél

A New York Times szerint amerikai és izraeli tisztviselők egy éve figyelik az új építkezéseket Natanzban; Ganz védelmi miniszter múlt havi beszédében utalt először a helyszínre – írja a Times of Israel. 

Irán hatalmas új alagúthálózatot épít a natanzi nukleáris telephelyén, amely egy olyan hatalmas dúsító létesítménynek adhat otthont, amely ellenáll a bunkerromboló bombáknak és a kibertámadásoknak – jelentette csütörtökön a New York Times.

A jelentés szerint az Egyesült Államok és Izrael már több hónapja figyelemmel kíséri az építkezést a helyszínen, de a múlt hónapban Benny Ganz védelmi miniszter egy rövid megjegyzését leszámítva tartózkodtak attól, hogy nyilvánosan kommentálják azt.

„Irán éppen most tesz erőfeszítéseket, hogy befejezze 1000 fejlett IR6-os centrifuga gyártását és telepítését nukleáris létesítményeiben, beleértve egy új létesítményt, amelyet egy Natanz melletti földalatti telephelyen építenek” – mondta a Herzliya Reichman Egyetemen tartott konferencián felszólalva Ganz.

Ganz nyilvános megjegyzései meglepték mind az amerikai, mind az izraeli tisztviselőket – áll a jelentésben. Irán nem tagadta a vádakat, miután korábban azt mondta, hogy új létesítményeket épít válaszul a meglévő natanzi telephelyet ért, Izraelnek tulajdonított támadásokra.

A kutatócsoportok által a közelmúltban közzétett szatellitfelvételek azt mutatják, hogy az új létesítmény a régi natanzi központ közelében van, de jóval mélyebben van betemetve egy hegy alá, hasonlóan a fordowi üzemhez.

Egy ilyen létesítmény megtámadásához a legfejlettebb bunkerromboló eszközökre lenne szükség, amelyekkel Izrael még nem rendelkezik.

A jelentés megjegyezte, hogy az amerikaiak és az izraeliek élesen különböznek az építkezés következményeinek súlyosságát illetően.

A Biden-kormányzat tisztviselői azt mondták a Timesnak, hogy több mint egy éve követik az építkezést, és nem különösebben aggódtak.

Rámutattak, hogy a létesítmény, amely mélyen egy hegy alatt lenne, csak évek múlva készülne el, így az amerikaiaknak lesz idejük arra, hogy szükség esetén akár diplomáciai úton, akár erőszakkal foglalkozzanak vele.

Úgy vélik, hogy az új létesítmény elsődleges célja az Izraelnek felrótt, tavaly egy kifinomult támadásban súlyosan megrongálódott centrifuga-létesítmény pótlása.

Egyre kiszámíthatatlanabb a nehéz helyzetben lévő iráni rezsim

Teherán sorra szembesül a pénzügyi és katonai csapásokkal.