WHO-igazgató: a laboratóriumi szivárgás a legvalószínűbb magyarázat a covidra

Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilvánosan fenntartja, hogy „minden hipotézis az asztalon marad” a covid eredetével kapcsolatban, Tedrosz Adhanom a WHO főigazgatója nemrég egy magas rangú európai politikusnak azt mondta, hogy a legvalószínűbb magyarázat a járványra egy katasztrofális baleset, ami egy vuhani laboratóriumban történt, ahol a fertőzések először terjedtek el 2019 végén – számolt be a Daily Mail.

A COVID-19-ről és más kérdésekről szóló tagállami tájékoztatón Adhanom a nyitóbeszédében elmondta, hogy

„most már két és fél éve annak, hogy először azonosítottuk ennek az új koronavírusnak az eseteit. Még nem tudjuk a pontos választ arra, hogy honnan származik, vagy hogyan került az emberi populációba”.

A WHO tavaly egy 27 szakértőből álló csoportot állított fel, hogy új globális keretet dolgozzon ki a járványok vagy világjárványok kialakulásának lehetőségét hordozó új kórokozók vizsgálatára.

Az új kórokozók eredetével foglalkozó úgynevezett tudományos tanácsadó csoport (SAGO) első előzetes jelentésében hangsúlyozta, hogy nincs meggyőző eredménye az évszázad legsúlyosabb világjárványa mögött álló vírus eredetéről.

A csoportot azzal bízták meg, hogy független értékelést adjon a Covid-19 betegséget okozó SARS CoV-2 vírus eredetére.

Hogyan homályosította el a Kelet és a Nyugat a Covid-19 eredetét

„Húsz hónappal a koronavírus járvány kitörése után még mindig homály fedi a vírus eredetét. Ennek egyik fő oka Kína erőteljes elterelő kampánya. Azonban bármily furcsának tűnhet, jelentős segítséget kaptak ebben a kínaiak azoktól az amerikai és brit egészségügyi kutatóktól, akik félrekezelték és kisiklatták a vírus eredetével kapcsolatos nyomozást”.

„Vannak olyan kulcsfontosságú adatok, amelyek még nem állnak rendelkezésre annak teljes megértéséhez, hogyan kezdődött a Covid-19 világjárvány”

– ismerték el jelentésükben, hangsúlyozva, hogy számos további vizsgálatra van szükség „az ismereteinkben meglévő számos hiányosság nyomon követéséhez”.

„Minden hipotézisnek az asztalon kell maradnia mindaddig, amíg nem rendelkezünk olyan bizonyítékokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy bizonyos hipotéziseket kizárjunk.

Ez a tudományos munka csak akkor haladhat sikeresen előre, ha minden ország – köztük Kína, ahol a SARS-CoV-2 első eseteit jelentették – teljes mértékben együttműködik”

– tette hozzá Adhanom.

Koronavírus: új dokumentumok bizonyíthatják a vuhani labor felelősségét

Az Intercept 900 oldalnyi dokumentumhoz jutott hozzá, amelyek kockázatos kísérletek részleteit tartalmazzák.