Hogyan homályosította el a Kelet és a Nyugat a Covid-19 eredetét

„Húsz hónappal a koronavírus járvány kitörése után még mindig homály fedi a vírus eredetét. Ennek egyik fő oka Kína erőteljes elterelő kampánya. Azonban bármily furcsának tűnhet, jelentős segítséget kaptak ebben a kínaiak azoktól az amerikai és brit egészségügyi kutatóktól, akik félrekezelték és kisiklatták a vírus eredetével kapcsolatos nyomozást” – írja Nicholas Wade a Bulletin of the Atomic Scientists oldalán.

Minden egy konferencián kezdődött – írja a szerző. Az eseményre 2020 februárjában került sor, a főszervező Jeremy Farrar volt, a Wellcome Trust orvosi kutatásokkal foglalkozó szervezet igazgatója. A konferencia részletei idén júniusban lepleződtek le, miután nyilvánosságra hozták Anthony Fauci, az (NIAID) Amerikai Fertőző Betegségek és Allergiák Nemzeti Intézetének igazgatójának levelezését, és Farrar is írt róla júliusban megjelent könyvében.

A konferenciát azért tartották, hogy megvitassák egy csapat virológus nézetét miszerint a SARS2 vírust egy laboratóriumban manipulálhatták. Annak ellenére, hogy a csoport minden egyes tagja ezen a nézeten volt, a találkozó után néhány nappal hirtelen megváltoztatták az álláspontjukat. A konferencia résztvevői később két tudományos folyóiratnak küldtek levelet, amelyekben azt írták a „vírusnak biztosan természetes az eredte” és elítéltek minden olyan nézetet, amely azt állította, hogy emberi manipuláció történt, sőt konspirációs teóriának titulálták. Ez a két levél, amely a The Lancet és Nature Medicine folyóiratokban jelent meg, alakította a média nézeteit a járvány eredetével kapcsolatban – írja Wade.

„Ma nincs senki, aki biztosan tudná állítani, hogy a SARS2 vírus természetes eredetű vagy egy laborból szabadult ki. 2020 elején pedig még kevésbé lehettek biztosak. Ha a konferencia résztvevői ragaszkodtak volna a tényekhez, akkor nyitva hagyhatták volna a kérdést a két hipotézis számára, és akkor a járvány eredetének kutatása nem lett volna parkolópályára küldve egy teljes évre”

– jelenti ki a szerző.

Ha nem kapnak ilyen váratlan segítséget a tudósoktól, a kínaiak sem tudták volna úgy manipulálni az Egészségügyi Világszervezetet – állítja a cikk. Így azonban a WHO ellenőreit elzárták azoktól az adatoktól, amelyek segíthették volna őket az eredet kivizsgálásában. Kína pedig nem hajlandó változtatni az eredeti nézeten, és nem engedi a nyomozás folytatását.

Februárban a konferencia előtt Fauci emailt kapott Kristan G. Andersen virológustól, a Sripps Kutatóintézet tagjától, amelyben azt írta, hogy a vírus egyértelműen ember által manipuláltnak tűnik:

„A vírus szokatlan részei a genom egy igen kicsi részét képezik” – feltehetően egy furin hasítási helyként ismert genetikai összetevőre utalt, amely nagymértékben fokozza a vírus fertőzőképességét – „így nagyon közelről kell megvizsgálni a szekvenciákat, hogy lássuk, hogy bizonyos részek (potenciálisan) szerkesztettnek tűnnek.”

Anthony Fauci azonnal emaileket írt, ugyanis a kormányügynökség, amit igazgatott jelentős pénzekkel támogatta a wuhani labort, amire a gyanú árnyéka vetült. A tisztviselő azt akarta tudni, hogy vajon törvényesen jártak-e el, mikor a kutatásokat pénzelték.

A konferencia részvevői között ott volt Fauci, a brit kormány vezető tudományosa tanácsadói, és virológusok. Nem véletlenszerűen lettek kiválasztva, hanem sok szálon kötődött mindenki egymáshoz, és egy olyan mondhatni „elit virológus klub” tagjai voltak, amelybe kínai tudósok is tartoztak. Farrar például jó kapcsolatot ápolt George Fu Gaoval a kínai járványügyi tisztviselővel. Gao még decemberben felhívta Farrart, hogy tájékoztassa a wuhani esetekről. Farrar szintén jól ismerte Chen Zut korábbi kínai egészségügyi minisztert, akit a konferencia előtt felhívott, és elmondta neki, hogy az hír járja, hogy egy laboratóriumi baleset következtében szabadult ki a járvány – írja Nicholas Wade.

A szerző szerint a kínai vezetés valószínűleg értesült a konferenciáról és van rá esély, hogy megpróbálták bevetni a befolyásukat.

„A konferencián jelentős hatalmi egyenlőtlenség volt a kormánytisztviselők és a járványügyi szakértők között, hiszen Fauci és Farrar közösen felelnek a nyugati virológusok kutatásaira menő pénzek jelentős részéért. Azok a tudósok, akik folytatni szeretnék a karrierjüket nagyon megértőknek kell mutatkozniuk e két ember felé. Két résztvevő például millió dolláros támogatás elítélését várta a NIAID-nál, mikor sor került a konferenciára”

– számol be a szerző.

A konferencia részleteit leginkább Fauci nyilvánosságra hozott levelezéséből ismertek, az például bizonyos, hogy elhangzott a manipulált vírus hipotézise. Három nappal később a fentebb idézett Andersen váratlanul megváltoztatta a nézetét és azt állította, hogy konspirációs teória az, hogy mesterségesen lett volna manipulálva a vírus. Nincs egyértelmű magyarázat mi okozta a pálfordulást, az viszont bizonyos, hogy Jeremy Farrar teljesen beállt a „természetes eredetű” hipotézis mögé és hozzájárult a két tudományos folyóiratnak küldött levélhez. A levelek azt szolgálták, hogy elnyomjanak minden hangot, ami a kiszabadult vírus teóriát támasztja alá.

Farrar később mégis azt állította, hogy hosszú hetek munkája után jutottak a tudósok arra, hogy a vírus természetes eredetű. Azonban az emailek nem támasztják alá ezt a narratívát. Anderson állítása szerint alapos tanulmányozásnak köszönhetően változtatta meg (három nap alatt) a véleményét.

A cikk szerint egyértelmű, hogy az eredet körüli homályosító kampány vezetője Farrar volt, aki most legújabb könyvében már elismeri, hogy nem lehet félresöpörni, hogy esetleg nem természetes az eredet. Akkor kérdés miért tettek úgy, felhasználva a tudomány tekintélyét, mintha a laborból kiszabadult vírus teóriája ostobaság lenne?

Határozottan és közösen elítéljük azokat a konspirációs teóriákat, amelyek azt állítják, hogy a COVID-19 nem természetes eredetű” – írták 2020. február. 18-án a Lancetnek küldött levélben Farrar és társai. A cikk szerzője szerint azok a virológusok sem cselekedtek helyesen, akik ott voltak a konferencián és mégis hallgattak, annak ellenére, hogy tudták egyáltalán nem lehet tudományos bizonyossággal beszélni az eredetről.

„Úgy tűnik mindenhol megkönnyebbülést okozott az a döntés, hogy el kell nyomni a laboratóriumi kiszabadulás teóriát. Egy éven át nem kellett kellemetlen kérdésekre válaszolnia Faucinak és főnökének, hogy vajon a kormányügynökségük miért pénzelt olyan kutatásokat a Wuhan Víruskutató intézetben, ahol nem vették figyelembe a biztonsági előírásokat.”

Az Andersen által bedobott teória sikerrel el lett hallgattatva, és a tudós jelentős kutatási projektre kapott pénzt a Fauci által irányított ügynökségtől.

A szerző szerint Kínában a teóriák elnyomására sokkal átlátszóbb módszereket használtak. A kínai kormányzat egyszerűen elzárta az információs csapot. Az egyik ilyen eset az volt, mikor lezárták Kína vírusokkal kapcsolatos adatbázisát, azzal az indokkal, hogy „túl sok hacker támadás érte az oldalt”. Az adatbázist azonban 2019. szeptember 19-én zárták le, mikor a kínai tudósokon kívül senki nem sejthette, hogy mi történt.

Tavaly Kína több biztonsági szigorítást vezetett be a laborjaiba, ami egyes szakértők szerint szintén azt sejteti, hogy a vírus egy laborból szökhetett ki.

A wuhani labor egyik vezető kutatója a Shi Zhengli olyan kijelentéseket tett a SARS2-ről, amelyekben a cikk szerint a hazugságok annyira konkrétan kimutathatók, hogy pontosan megmutatják azokat a részleteket, amiket megpróbáltak elfedni.

2020 januárjában a Fudan Egyetem kutatója a kínai hatóságok akarata ellenére nyilvánosságra hozta a SARS2 DNS szekvenciáját. Shi azt állította, hogy az új koronavírus egy „denevér” vírus, pont mint a 2002-ben pusztító SARS1. A tudós azt állította, hogy az új koronavírus genomja 96%-ban megegyezik a RaTG13 denevér vírussal, amit a Yunnan provinciában korábban kimutattak. A szerző szerint egy igen fontos dolgot kihagyott a kutató, mégpedig azt, hogy a RaTG13-ban nincs furin hasítási hely, míg a SARS 1-ben és 2-ben van.

„Talán egy nap előkerül a bizonyíték, hogy a vírus természetesen úton jött létre. Ha viszont nem, akkor annak a valószínűségnek a tudata, hogy a vírus egy laborból szabadult ki, egyre nehezebb teherként fogja lógni Kína nyaka körül. Kína egyetlen reménye arra, hogy lekerüljön róla ez a szörnyű teher az, hogy megnyitja a laboratóriuma kapuját, és bebizonyítja ártatlanságát, vagy beismeri a hibáját”

– zárja Nicholas Wade.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Donald Trump: Én megmondtam, hogy laborszökevény a vírus

Trump szerint Kínának kártérítést kellene fizetnie a járvány miatt.