Koronavírus: új dokumentumok bizonyíthatják a vuhani labor felelősségét

Az Intercept 900 oldalnyi dokumentumhoz jutott hozzá, amelyek kockázatos kísérletek részleteit tartalmazzák.

Sok mindent máig nem tudtunk a jelenlegi pandémia eredetéről – állapítja meg Ian Birrell az UnHerd hasábjain. Azt sem tudjuk biztosan, hogy a koronavírus természetes úton, egy véletlen folyamán keveredett-e állatról emberre, vagy esetleg laboratóriumi baleset eredményeként szabadult ki.

„Egy dolgot azonban már vitathatatlanul tudunk: mutáns denevér vírusokkal történő spekulatív, ún. ’funkciónyerési kutatások’ helyet kaptak vuhani laboratóriumokban” – szögezi le Birrell.

Szerinte ugyanis hiába tagadják kínai kutatók, ezeknél a kutatásoknál bizonyíthatóan olyan kiméra-koronavírusokat kreáltak, amikkel jelentősen növelték a laboratóriumokban megszülető betegségek fertőzőképességét, hiszen a laborok nem rendelkeztek megfelelő biológiai biztonsággal.

„Ráadásul ezeket a biológiai fejlesztéseket az Egyesült Államok adófizetői finanszírozták, és egy brit tudós jótékonysági szervezetén keresztül juttatták el a pénzeket” – amit a legfelsőbb amerikai közegészségügyi szakemberek szintén igyekeznek tagadni.

Birrell szerint mégis ezt támasztják alá azok a dokumentumok is, amik az információszabadságra vonatkozó amerikai jogszabályoknak köszönhetően kerültek elő nemrég.

Az Intercept 900 oldalnyi dokumentumhoz jutott hozzá, ami két kutatást részletez. Ezeket 2014 és 2019 között, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) felkérésére hajtotta végre az EcoHealth Alliance nevű csoport, aminek élén a fentebb már említett brit kutató, Peter Daszak áll.

Bár a brit férfi kezdetektől mindent megtett, hogy alaptalannak címkézze a laboratóriumi balesetekről szóló „összeesküvés-elméleteket”, tagadhatatlan, hogy korábban maga is évekig vírusokkal foglalkozott a Vuhani Virológiai Intézet szakértőjével, Shi Zhenglivel együttműködve (akire azóta a „Batwoman” nevet is ráakasztották).

A dokumentumok jelentőségét hangsúlyozva Birrell azt írja: „ezeknek az adatoknak egy része korábban már előkerült, de ezek a dokumentumok eredeti megállapításokat, projektleírásokat is tartalmaznak, amelyek jelentősen kifejtik mindazt, amit eddig is tudtunk”.

„Rámutatnak arra, hogy az USA miként támogatott olyan szervezeteket, amik kiszervezték a kockázatos ’funkciónyerési kutatásokat’ Kínába, még abban a 2014 és 2017 közötti hároméves periódusban is, amikor a saját nemzetükben mindez tiltott volt. Azt is új világossággal mutatják be, hogy milyen munkák zajlanak a titkos vuhani laborokban” – olvasható a cikkben.

Birrell szerint ráadásul a dokumentumok nemcsak lerántják a leplet a vuhani labor titkairól, de még újabb aggodalomra is okot adnak a kínai és nyugati kutatók munkája kapcsán.

A dokumentumok szerint 3.1 millió dolláros támogatást ítéltek oda a „denevér-koronavírus fertőzésének veszélyeinek” kutatására, amiket több ezer példány begyűjtésével igyekeztek végrehajtani.

Mindeközben érdemes megemlékezni arról, hogy Shi pár hónappal ezelőtt még azt bizonygatta nyilvánosan, hogy laborja sosem vett részt funkciónyerési kutatásokban.

„Úgy tűnik, hogy Shi – talán a kommunista rezsim nyomására – nemcsak a denevér-vírusokat, de a laborja körüli igazságokat is manipulálta” – állapítja meg Birrell.

Majd egyúttal felidézi: Anthony Fauci, az USA népszerű vírusszakértője és egyben Joe Biden elnöki orvostanácsadója is azt bizonygatta még év elején, hogy hazája „sem a múltban, sem a jelenben nem támogat funkciónyerési kutatásokat a Vuhani Virológiai Intézetben”.

Hogyan homályosította el a Kelet és a Nyugat a Covid-19 eredetét

„Húsz hónappal a koronavírus járvány kitörése után még mindig homály fedi a vírus eredetét. Ennek egyik fő oka Kína erőteljes elterelő kampánya. Azonban bármily furcsának tűnhet, jelentős segítséget kaptak ebben a kínaiak azoktól az amerikai és brit egészségügyi kutatóktól, akik félrekezelték és kisiklatták a vírus eredetével kapcsolatos nyomozást”.