Bennett egyáltalán nem bízik Lapidban

Egyre-másra szivárognak ki újabb hírek a jelenleg az életben maradásért küzdő izraeli kormánykoalíció háza tájáról. Legújabban Nir Orbach, Naftali Bennett miniszterelnök Jámina pártjának képviselője és Bennett között zajló negyedik találkozóról, amely kiabálássá fajult, és nem sikerült megoldani a felek közt fennálló problémákat.

Amint arról a Neokohn is beszámolt, Orbach néhány napja otthagyta az országot irányító nyolcpárti koalíciót, Bennett pedig minden lehetséges módon igyekszik képviselőtársát jobb maradásra bírni.

Az egyik kiszivárgott beszélgetésen Bennett arra kéri Orbachot, hogy legyen türelemmel, és adjon neki időt a helyzet stabilizálására, ám a tárgyalás során a miniszterelnök elvesztette türelmét, és ráordított Orbachra, hogy ne ássa alá a koalíciót. „Állandóan instabilnak nevezed a kormányt, de te vagy az, aki destabilizálja” – vádolta képviselőtársát, hozzátéve, hogy ha Orbach tényleg szét akarja rombolni a koalíciót, akkor tegye meg, ahelyett, hogy a pálya széléről kiabál.

Az Arutz7 szerint Bennett, állítólag némileg mérsékeltebb hangnemben arra is felszólította Orbachot, hogy halassza el az esetleges lépéseket Joe Biden amerikai elnök jövő hónapban esedékes izraeli látogatása utánra.

A látogatás rendkívül érzékeny a jobboldali közvélemény számára, tekintettel arra, hogy a szavazók körében a kormány népszerűsége jelentősen megromlott az olyan intézkedések miatt, mint a Tel-Avivban több izraelit megölő terrorista házának lerombolásának megakadályozása, a „vitatott területeken” araboknak kiadott építési engedélyek számának növelése, valamint a Jeruzsálem melletti E1-es körzetben minden tervezési eljárás leállítása.

Bennett: Két héten belül eldől maradunk-e kormányon

Újabb képviselő hagyja ott a kormánykoalíciót, ráadásul éppen Bennett pártjából.

Szakértők szerint a jobboldali szavazók kormánykoalícióra zúduló dühe akkor lesz csak igazán érezhető, mikor Biden elnök várhatóan Kelet-Jeruzsálembe és Betlehembe is ellátogat és valószínűleg nyilatkozatot ad ki az izraeli telepesek erőszakának megállításáról is.

A koalíciós szerződés szerint, amennyiben – például Orbach képviselő távozása miatt – összeomlik a kormány, ideiglenesen Jair Lapid lesz miniszterelnök az új kormány megalakításáig. Ha pedig így lesz, aggodalmaskodik Bennett, valószínű, hogy Lapid lényegesen behódolóbb lesz az amerikai elnöknek.

„Ha Lapid lesz a miniszterelnök a látogatás idején, minden amerikai követelésnek engedni fog, ami szörnyű lesz a jobboldali érdekeknek” –

hangsúlyozta Bennett Orbachnak

Bennett megpróbált ígéretet kicsikarni Orbachból, hogy nem ő lesz az, aki támogatja a Knesszet feloszlatását, de állítólag Orbach nem válaszolt. Bennett egyre izgatottabbá válva megpróbálta rávenni Orbachot, hogy legalább abban egyezzen bele, hogy még ha támogatná is a Knesszet feloszlatását, sikerülne elhúzni a folyamatot az általa vezetett Knesszet-bizottságban Biden látogatása utánig – de Orbach ismét elutasította a választ.

Bennett még másnap sem adta fel. Egy sor követet küldött Orbachnak, nyomást helyezve képviselőtársára, de

állítólag akadt olyan is, aki könyörögött, hogy a képviselő vegye figyelembe „Izrael Állam leglényegesebb érdekeit” hangsúlyozva, hogy nem Bennettről, hanem nemzeti érdekekről van szó.

A Bennetthez közel állók továbbra is abban reménykednek, hogy ha Orbach mégis úgy dönt, hogy elhagyja a kormányt, legalább Biden látogatása utánra halasztja a lépést, így biztosítva, hogy Bennett továbbra is a miniszterelnöki székben marad, amíg az amerikai elnök Izraelben tartózkodik.

Netanjahu hamarosan visszaszerezheti a hatalmat és jó ideig nem adja vissza

A rendkívül ingatag izraeli kormánykoalíció a végnapjaihoz közeledhet, egy jobboldali kormány pedig jobban tükrözheti a választók akaratát.