Bennett: Két héten belül eldől maradunk-e kormányon

Nir Orbach, a Naftali Bennett miniszterelnök vezette Jamina párt egyik parlamenti képviselője hétfőn bejelentette, hogy otthagyja a kormánykoalíciót, így a nyolc párti blokk ismét kisebbségbe került a Knesszetben, mindössze 59 mandátummal. Naftali Bennett miniszterelnököt elismerte: kormánya lehet, hogy a végét járja.

Orbach egy nyilatkozatában „szélsőséges, anticionista elemeket”, például Mazen Ghanaim a radikális arab Ráám párti, és Ghaida Rinawie Zoabi baloldali Merec párti, szintén arabképviselőket vádolta azzal, hogy „problémás irányba” húzzák a koalíciót, és „túszként tartják fogva”.

Bár Orbach Bennett régi szövetségese, azt mondta, hogy a koalíció kudarcot vallott fő küldetésében, azaz „az izraeliek lelkének felemelésében”, ám egyértelművé tette, hogy a jövő héten nem fog a Knesszet feloszlatásáról és előrehozott választások kiírásáról szavazni.

Ehelyett fogadkozott, hogy azon fog dolgozni, hogy a meglévő parlamentben „hazafias szellemű” alternatív koalíciót alakítson ki – ami nagy feladat, tekintve, hogy a Knesszetben a jelek szerint még mindig többségben vannak azok a parlamenti képviselők, akik nem hajlandók koalícióra lépni Benjámin Netanjahu ellenzéki vezetővel.

Nem sokkal azután, hogy Orbach bejelentette, hogy kilép a koalícióból, Bennett a Knesszetben elismerte, hogy a kormány „egy-két héten belül” összeomolhat, hacsak a renegát képviselők nem térnek vissza.

Bennett úgy fogalmazott: „A kormányért harcolunk, ez az igazság. A kormány kiváló, de egy nem túl egyszerű koalícióra támaszkodik. Jobb lett volna, ha mindenki benne lenne: a haredi pártok és a Likud is, de ők úgy döntöttek, hogy nem csatlakoznak”.

A miniszterelnök támadta az ellenzéket: „Egész nap uszítanak ahelyett, hogy az ellenséggel harcolnának. Ezt az energiát az ellenségre kellene irányítanotok – és nem rám”.

Netanjahu hamarosan visszaszerezheti a hatalmat és jó ideig nem adja vissza

A rendkívül ingatag izraeli kormánykoalíció a végnapjaihoz közeledhet, egy jobboldali kormány pedig jobban tükrözheti a választók akaratát.