A „woke-ság” lett a zsidó konzervatívok elsőszámú közellensége

Amikor Ron DeSantis floridai kormányzó vasárnap New Yorkban beszélt a zsidó konzervatívok konferenciáján, erősen fókuszált azokra a témákra, amelyek miatt felkerült a 2024-es republikánus elnökjelölt-választás valószínűsíthető jelöltjeinek rövid listájára.

Célpontjai között szerepeltek a transzneműek jogai, a kritikus fajelmélet és mindenekelőtt a „woke-ság”, amelyet „rákos daganatnak” nevezett, amely végül el fogja pusztítani az Egyesült Államokat, ha nem kontrollálják.

A beszédért a Tikvah Alap által rendezett Zsidó Vezetői Konferencián részt vevő 700 ember szívből jövő tapsot kapott. Míg a jobbközép zsidók hasonló összejövetelei Izrael védelmére és a magániskolák állami finanszírozására összpontosítottak, a Tikvah-konferencia programja erősen a kultúrharc felé hajlott.

Jacob Henry on Twitter: „Desantis addressed his ‘Don’t Say Gay’ bill saying that kids in school shouldn’t have ‘woke gender ideology jammed into their curriculum.’ pic.twitter.com/39rBSLarDC / Twitter”

Desantis addressed his ‘Don’t Say Gay’ bill saying that kids in school shouldn’t have ‘woke gender ideology jammed into their curriculum.’ pic.twitter.com/39rBSLarDC

A Chelsea Piersben tartott egész napos rendezvényen több felszólaló is azt mondta, hogy

a „woke-ság” azzal fenyeget, hogy lerombolja azokat az alapokat, amelyekre a zsidóság és Amerika épült.

A felszólalók különböző definíciókat adtak a „woke-ság” fogalmára, bár a konszenzus az volt, hogy ez egy

szélsőbaloldali ideológia, amely támogatja a melegek és transzneműek jogait, és a faji kérdéseket olyan módon tanítja, hogy aláássa a hazafiságot, és az ellentétes eszméket vallók „megsemmisítésére” törekszik.

A „Hogyan küzdjünk vissza a woke-ság ellen” című panelbeszélgetésen John Podhoretz, a New York Post kolumnistája kinevezett egy tanárt, aki egy e-mailben felsorolta a névmásaikat, amitől a teremben kitört a nevetés.

„Kapsz egy e-mailt, amelyben a gyereked tanára olyan névmásokat használ, amelyeknek még belső értelme sincs”

– mondta Podhoretz.

„Phil Smith, He/They. Mit jelent ez? She/They. Ők és Ők. Ennek semmi értelme.”

Jacob Henry on Twitter: „In a panel discussing wokeness, @nypost columnist @jpodhoretz gets confused about pronouns. pic.twitter.com/OaBJuj2xPT / Twitter”

In a panel discussing wokeness, @nypost columnist @jpodhoretz gets confused about pronouns. pic.twitter.com/OaBJuj2xPT

Ugyanezen a panelen Bari Weiss, a New York Times korábbi szerkesztője – aki az általa „megfélemlítésnek” és „illiberális környezetnek” nevezett „megfélemlítés” miatt hagyta ott magas pozícióját, és most egy hírlevelet vezet, amely részben annak a leleplezésének szenteli magát, hogy a progresszívek hogyan fojtják el a szólásszabadságot – azt mondta, hogy a woke ideológia kísérlet arra, hogy aláássa „azt, amit Amerikában élni jelent”.

„Azt írja elő, hogy nem vagyunk önmagunk”

– mondta Weiss.

„Nem az érdemeik és a jellemük alapján kell megítélnünk az embereket, hanem a determináció szűk mezsgyéje alapján, amibe beleszülettünk – a faji determináció, a szexuális orientáció determinációja, a nemi hovatartozás és az irányítószám determinációja alapján. Ha egyszer már benne vagy abban a szűk mezsgyében, soha nem hagyhatod el azt”.

Az eltörlés kultúráját (cancel culture) „az Amerika-ellenes forradalom igazságszolgáltatási rendszerének” nevezte, és hogy a tisztességes eljárás és az egyenlőség „szabad prédává vált”.

„Ha nem értesz egyet velük, akkor bigott vagy”

– mondta Weiss.

„Megpróbálják kiirtani azokat az alapokat, amelyek ezt az országot olyan kivételessé tették.”

Bari Weiss: Így vadult meg Amerika

Az erőszak, és az erőszak iránti teljes közöny betegsége pusztít az Egyesült Államokban – írja az UnHerd oldalán publikált véleménycikkében az ismert amerikai publicista. 

Természetesen Izrael is napirenden volt a nap folyamán.

„A zsidó liberalizmus kora véget ér”

– mondta Eric Cohen, a Tikvah Fund vezérigazgatója megnyitó beszédében. Hozzátette, hogy

a konzervativizmus jót tesz a zsidóknak, hiszen a vallásszabadságért, a szabad iskolaválasztásért és a független zsidó államért küzd.

A „Mi a konzervativizmus?” című vitában. Yoram Hazony izraeli filozófus állt talán a legközelebb ahhoz, hogy elmagyarázza, miért gondolják a konzervatívok, hogy a „woke-ság” veszélyezteti Izrael támogatását, elősegíti az antiszemitizmust és általában véve fenyegeti a zsidó jólétet.

Azt mondta, hogy „ádáz verseny” folyik abban, hogy milyen értékek követik majd a klasszikus liberalizmust Nyugaton. Figyelmeztetett, hogy jelenleg a „woke” ideológia a legsikeresebb – és ez nem jó dolog.

„Rendkívül ellenséges Istennel és a Szentírással szemben”

– mondta Hazony.

„Mindenfajta hagyományhoz, a kereszténységhez és a judaizmushoz, valamint Izrael független nemzetállamához”.

Yoram Hazony: Itt az ideje egy igazi konzervatív megújulásnak

A liberalizmus megbukott, itt az ideje, hogy a konzervatívok felfedezzék mi is az igazi konzervativizmus. 

„Izrael, Amerika és a Közel-Kelet” című beszédében Ron Dermer, Izrael volt amerikai nagykövete felszólalt az ellen a néhány tucat tüntető ellen, akik DeSantis megjelenése ellen tiltakoztak a konferencián, főként az általa szorgalmazott, az LMBTQ-kérdések osztálytermi megvitatásának korlátozását célzó jogszabály miatt. Dermer szerint

a tüntetők „egy olyan álláspont miatt voltak dühösek, amelyet [DeSantis] képvisel arról, hogy tanítani kell-e a transzneműséget a  nyolcéveseknek”.

A tüntetők számára azonban az, amit a konferencia előadói „woke-ság”-ként gúnyoltak, a társadalmi igazságosságért és az emberi méltóságért folytatott küzdelem volt. Sophie Ellman-Golan, a Jews for Racial & Economic Justice (Zsidók a Faji és Gazdasági Igazságosságért) nevű baloldali csoport kommunikációs igazgatója a New York Jewish Weeknek elmondta, hogy az LMBTQ-közösséget kigúnyoló nyelvezet egy zsidó konferenciáról „szürreális”.

„A nácik kifejezetten a queer és transz emberek ellen indítottak támadást”

– mondta Ellman-Golan.

„Undorító látni, hogy a zsidók ezzel együtt mennek.Ez a fajta nyelvezet kifejezetten arra irányul, hogy ellehetetlenítsék a transz és queer emberek létezését”

– tette hozzá.

Woke-izmus, a korunk gonosza

Még a kínai apparátus sem tudott gonoszabb, hátborzongatóbb módszert kitalálni az Egyesült Államok elpusztítására.

Bár a jelenlévők többsége 50 éves vagy annál idősebbnek tűnt, a konferencia szemmel láthatóan a fiatalabb generáció konzervatív értékeinek ápolására összpontosít. A Tikvah Fund, amelynek igazgatótanácsában számos prominens zsidó konzervatív filantróp és korábbi republikánus tisztségviselő is helyet kapott, nyári ösztöndíjakat szervez középiskolásoknak és főiskolásoknak, izraeli programot jesiva diákoknak, valamint közpolitikai szemináriumokat „befutott szakembereknek”.

Cohen megnyitó beszédében megjegyezte, hogy közel 100 diákvezető és fiatal szakember vett részt a rendezvényen, és őket nevezte „a Tikvah-projekt szívének és lelkének”.

„Ezek a fiatalok a zsidó ígéret és a zsidó bátorság modelljei, különösen a nagy csatákban, amelyek most zajlanak főiskoláinkon és egyetemeinken”

– mondta.

A konferencia után a résztvevőknek küldött e-mailben azt írta, hogy „a zsidó vezetők felnövekvő generációjának nevelése” a Tikvah fő célja.

Nagyjából 30 perces beszédében

DeSantis leszólta azokat a tanárokat, akik megengedik a gyerekeiknek, hogy megváltoztassák a nemi névmásukat, felszólalt a kritikai fajelmélet ellen, amiért az „elferdíti a történelmet”, és viccelődött azzal, hogy nem tudja elfogadni a gondolatot, hogy egy férfi teherbe eshet.

Gender-háború Floridában — szülők jogai kontra woke-kapitalizmus

A floridai szülői jogi törvény körüli politikai vita váratlan fordulatot vett, mikor belépett a képbe a Disney. Hajdú Tímea írása.