Kiderült, hogy mikor látogat Joe Biden a Közel-Keletre

Joe Biden amerikai elnök július 13-16. között Izraelbe, Ciszjordániába és Szaúd-Arábiába utazik az Egyesült Államok vezetőjének első közel-keleti útja keretében – közölte kedden a Fehér Ház.

Az amerikai elnök találkozik Naftali Bennett miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, valamint Szaúd-Arábiába utazik, ahol találkozik Mohammed bin Szalmán koronaherceggel, valamint a GCC-országok, Egyiptom és Jordánia vezetőivel.

Biden látogatását eredetileg júniusra tervezték, de egyebek mellett az izraeli politikai válság miatt elhalasztották.

A tisztviselők akkor azt mondták, hogy a látogatás nem volt kellően megtervezve.

Biden látogatása egybeesik a Makkabija Játékokkal (a zsidó olimpiával), ahol az elnök várhatóan zsidó sportolókkal találkozik.

Miután Jeruzsálemben találkozik Naftali Bennett miniszterelnökkel, Biden Ciszjordániába utazik, hogy találkozzon Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Biden látogatását eredetileg júniusra tervezték, de egyebek mellett az izraeli politikai válság miatt elhalasztották.

Biden hat év után először látogat Izraelbe

Legutóbb 2016-ban járt Izraelben.

Az amerikai titkosszolgálatok korábban arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg MBSZ rendelte el Dzsamál Hasogdzsi, az egyesült államokbeli önkéntes száműzetésben élt néhai rendszerkritikus szaúdi újságíró 2018-as isztambuli meggyilkolását.

Keddi philadelphiai látogatása előtt az újságírókkal folytatott rövid beszélgetése során Biden elnök kitérően válaszolt a júliusi szaúdi látogatásával kapcsolatos kérdésekre. Szűkszavúan csak annyit válaszolt:

a fehér házi közlemény „mindent tartalmaz, amit a Közel-Keleten csinálni fogok”.

Az emberi jogi jogvédő szervezetek és demokrata pártbeli szövetségesei óvták Joe Bident a szaúdi királyságba történő hivatalos látogatástól. Véleményük szerint a szaúdi emberi jogi helyzet javítására irányuló tényleges szaúdi politikai elköteleződés híján az amerikai elnöki látogatás azt az üzenetet közvetítheti a szaúdi vezetésnek, hogy a kirívóan súlyos emberi jogi jogsértéseknek sem lesznek politikai következményei.

A szaúdi vezetést a múltban már többször vádolták tömeges letartóztatások és kivégzések elrendelésével, valamint az ellenzéki politikai vélemények elfojtásával.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora a CNN hírtelevíziós csatorna műsorában kijelentette: a Biden-adminisztráció tiszteletben tartja az eltérő véleményeket az elnök fenti döntésével kapcsolatban. Hozzátette azonban, hogy

„Szaúd-Arábia kulcsfontosságú partner a térségben a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a jemeni háborúval és az energiabiztonsági kérdésekkel kapcsolatban”.

Az USA teljesen helyre kívánja állítani a kapcsolatokat Szaúd-Arábiával

Beszakadhat az olaj ára, ha sikerül.