Biden hat év után először látogat Izraelbe

Az amerikai elnök tervezett közel-keleti útja részeként látogatást tesz Izraelben – írja a The Times of Israel.

Joe Biden amerikai elnök június 23-án Izraelbe érkezik tervezett közel-keleti útja részeként – jelentették pénteken héber médiaorgánumok.

A Fehér Ház egyelőre nem közölte Biden útjának időpontját, amelyet a Naftali Bennett miniszterelnökkel folytatott áprilisi telefonbeszélgetése után jelentett be.

A Ynet hírportál szerint Biden a Ben Gurion repülőtéren való leszállást követően megtekint egy Vaskupola rakétaelhárító üteget, majd Jeruzsálembe utazik.

A fővárosban várhatóan ellátogat a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumba, és megbeszélést folytat Naftali Bennett miniszterelnökkel és Isaac Herzog elnökkel.

Másnap a hírek szerint meglátogat egy kelet-jeruzsálemi kórházat, mielőtt Betlehembe utazik, hogy találkozzon Mahmúd Abbásszal a palesztin hatóság elnökével.

Ezt követően folytatja útját, amelynek során Szaúd-Arábiában is megáll.

A tervezett látogatásra akkor kerül sor, amikor az izraeli kormány helyzete a parlamenti többség elvesztése után instabil, bár a Fehér Ház állítólag arról tájékoztatta a miniszterelnöki hivatalt, hogy az utazás az izraeli politikai zavarok ellenére is folytatódik.

Az utazás előkészületei már folyamatban vannak, beleértve az izraeli és amerikai tisztviselők közötti biztonsági koordinációt. Kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, hogy egy amerikai küldöttséget küldenek palesztin tisztviselőkkel való találkozóra, hogy megvitassák Biden útját.

Biden legutóbb 2016-ban járt Izraelben alelnökként.

Bennett pedig augusztusban találkozott Bidennel a Fehér Házban.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A zsidók körében is bezuhant Biden támogatottsága

Két számjegyű a csökkenés a tavalyi eredményhez képest.