Jogerősen helyén maradhat a „zsidó disznó” Németországban

A német legfelsőbb bíróság szerint is helyén maradhat egy középkori antiszemita templomi faragvány a wittenbergi templomban, ahol hajdan Luther Márton prédikált.

Az alacsonyabb fokú bíróságok ítéletét helyben hagyva a karlsruhei Szövetségi Törvényszék (BGH) úgy foglalt állást kedden közzétett határozatában, hogy

„nem képez az eltávolítást szükségessé tévő szabályszegést” a wittenbergi városi templom falán a 700 éves úgynevezett Judensau-dombormű

és az 1570-ben, a reformáció meghirdetése után hozzá mellékelt, egy Luther Mártonnak tulajdonított zsidóellenes felirat, amelynek eltávolításáért évek óta folytat jogi küzdelmet egy zsidó hitre áttért német férfi.

A templom falán négyméteres magasságban lévő dombormű,

a Judensau (Zsidó disznó) egy sertést ábrázol, amelynek farkát felemeli egy rabbi, és a zsidó vallásban tisztátalan állatnak számító koca emlőin zsidó gyerekek szopnak.

Lezárták a „zsidó disznó” vitát Németországban

Nem távolítják el a középkori antiszemita szobrokat és domborműveket a bajorországi templomokból.

A dombormű egyike a németországi és európai templomok falán a középkorból fennmaradt több mint 20 (más adatok szerint 50) hasonló, zsidókat gyalázó ábrázolásnak vízköpő, dombormű vagy egyéb faragvány formájában. A wittenbergi dombormű alatt 1988-ban egy emléktáblát állítottak fel a nácizmus idején üldözött zsidóknak és a meggyilkolt hatmillió embernek, és német, valamint angol nyelvű felvilágosítást mellékeltek a domborműről.

Anti-Semitic relic at centre of German court battle

(17 Jan 2020) A German court is to decide whether to remove a centuries-old anti-Semitic statue from a church in Wittenberg in northern Germany.High on the w…

Szász-Anhalt tartományi bíróságok 2019-es és 2020-es ítéletével összhangban a Szövetségi Törvényszék úgy foglalt állást, hogy bár az eredeti szobor valóban gyalázza a zsidóságot, az egyházközség helyére tette a dolgokat, amikor emléktáblát és a történelmi hátteret magyarázó információt helyezett ki, és ezzel elhatárolódott a szobor „gyalázkodó és antiszemita üzenetétől”.

Az ítélet ismertetése után Michael Düllmann bejelentette, hogy folytatja 2018-ban kezdett küzdelmét és a német alkotmánybírósághoz fordul az ügyben. –

Sem a két alacsonyabb fokú bíróság, sem a legfelsőbb bíróság nem vette igazán komolyan az ábrázolás „társadalmat mérgező propagandahatását”

– véli a férfi, aki azt szeretné, ha a domborművet a közeli Luther-múzeumban helyeznék el.

Maradhat a „Zsidó disznó” Németországban

A bíróság szerint a „Zsidó disznó jelenleg egy olyan együttes részét képezi, amely másfajta szándékkal” szól az emberekhez”.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Josef Schuster szerint

a kihelyezett magyarázat és emléktábla „nem jelenti az antiszemita szobor egyértelmű elítélését”,

ezért a kompozíciót át kell dolgozni, amire Friedrich Kramer tartományi lutheránus püspök hajlik is. A püspök szerint konszenzus van abban, hogy a jelenlegi megoldás nem elégséges az antiszemita ábrázolás hatásának megtörésére.

Csalódást keltőnek nevezte a bírósági döntést a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is.

Bajorországban a tartományi hatóságok, a templomokat fenntartó keresztény egyházak és a helyi zsidó közösségek

négy éve abban állapodtak meg, hogy nem távolítják el a középkori antiszemita szobrokat és domborműveket a bajorországi templomokból,

az egyezség részeként ugyanakkor „láthatóan és jól felismerhetően” magyarázatot kell fűzni a gyalázkodó ábrázolásokhoz, azokat „szellem-, kultúr- és egyháztörténeti összefüggéseiben” kell megmagyarázni a helyszínen, mélyreható információt kell rendelkezésre bocsátani például QR-kód segítségével.

Ügyes csellel tüntették el a „zsidó disznót”

Korábban megtiltották a dombormű eltávolítását, a keresztény lelkész viszont sértőnek találta azt.