A január 6-a bizottság azt állítja van elég bizonyíték Trump elleni vádemeléshez

Az amerikai Capitolium elleni január 6-i támadást vizsgáló képviselőházi különbizottság tagjai vasárnap közölték, hogy elegendő bizonyítékot gyűjtöttek össze ahhoz, hogy az igazságügyi minisztérium vádat emeljen Trump volt elnök ellen a 2020-as választások eredményének megdöntésére tett kísérlet miatt – számolt be az Axios. 

Ez lenne az első alkalom az amerikai történelemben, hogy egy volt elnök ellen bűnvádi eljárás indul.

A bizottság múlt héten kezdődött nyilvános meghallgatásai azt hivatottak alátámasztani, hogy Trump felelős a január 6-i kapitóliumi támadásért, kezdve azzal, hogy tudatosan hazugságokat terjesztett a választások körül, megpróbálta megdönteni az eredményeket, összeállította a csőcseléket a Capitoliumban, és nem tett semmit az erőszak megállítása érdekében.

„Szeretném, ha az igazságügyi minisztérium kivizsgálna minden olyan hiteles állítást, amely szerint Donald Trump bűncselekményt követett el”

– mondta Adam Schiff (D-Kalifornia), a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke vasárnap az ABC televízió „This Week” című műsorában.

„Amint az Igazságügyi Minisztérium összegyűjti a bizonyítékokat, döntést kell hoznia arról, hogy az esküdtszék előtt minden kétséget kizáróan bizonyítani tudja-e az elnök vagy bárki más bűnösségét. De nyomozni kell, ha vannak hiteles bizonyítékok, márpedig szerintem vannak” – tette hozzá.

Jamie Raskin képviselő (D-Md.) a CNN vasárnapi „State of the Union” című műsorában azt mondta, hogy Trump „abszolút tudta”, hogy a választások ellopásáról szóló hamis állításai hazugságok, mert ügyvédek vették körül, köztük Bill Barr volt igazságügyi miniszter, akik ezt „egyértelműen” közölték vele.

Raskin azt mondta, hogy nem fogja „megfélemlíteni” Merrick Garland igazságügyi minisztert azzal kapcsolatban, hogy vádat emeljen-e Trump ellen, megjegyezte, hogy a bizottság már jogi beadványokban ismertette a különböző büntetőjogi törvényeket, amelyeket szerintük Trump megsértett.

„Úgy gondolom, hogy ő tudja, a munkatársai tudják, az amerikai ügyészek tudják, hogy mi forog itt kockán” – mondta Raskin Garlandra utalva.

Fotó: Gage Skidmore/Flickr

Amerikai politikai színház — A Capitolium „ostromának” következményei

Ki veszélyezteti jobban az amerikai demokráciát, a feldühödött tömeg, vagy a rendszert lebontó politikusok? Hajdú Tímea publicisztikája.