Norvégia külön címkével látná el a Júdeából és Szamáriából származó termékeket

A norvég kormány azt követeli, hogy az izraeli termékeken tüntessék fel, hogy Izraelben hol állították elő őket, hogy elkerüljék a vásárlók „félrevezetését”.

Norvégia bejelentette, hogy címkézni fogja az Izraelhez tartozó Júdea és Szamária területéről származó élelmiszertermékeket.

A norvég kormány közleményében azt írta:

„Az Európai Bíróság 2019.11.12-i ítélete szerint az élelmiszer-tájékoztatási rendeletet úgy kell értelmezni, hogy

az Izrael által megszállt területekről származó élelmiszereket külön kell jelölni, hogy a fogyasztókat ne tévessze meg a termékek eredetére vonatkozó jelölés hiánya”.

„Az Izrael által megszállt területekről származó élelmiszereken fel kell tüntetni azt a területet, ahonnan a termék származik, illetve azt, hogy az izraeli településről származik, ha ez a helyzet.

Különösen a bor, az olívaolaj, a gyümölcs, a zöldség és a burgonya származik az érintett területekről”.

Német neonácik és zöldek álma vált valóra az izraeli termékek szégyencímkézésével

Közel sem új keletű, amit nemrég az Európai Bíróság rendelt el: pár évvel ezelőtt már mindkét csoport kezdeményezte a lépést.

A közlemény hozzátette: „Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival és a hágai Nemzetközi Bíróság értékeléseivel összhangban Norvégia álláspontja az, hogy az „Izrael” és az „izraeli terület” magában foglalja azt a területet, amely 1967. június 4. előtt izraeli ellenőrzés alatt állt. Az izraeli megszállt területek közé tartozik a Golán-fennsík, a Gázai övezet és Ciszjordánia, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is.

Norvégia úgy véli, hogy a megszállt területeken lévő izraeli telepek ellentétesek a nemzetközi joggal.

Izrael Államnak ez a területi lehatárolása az alapja az Izraellel kötött EFTA szabadkereskedelmi megállapodás földrajzi hatályának megértésének is”.

Az izraeli külügyminisztérium elítélte a döntést.

„A Külügyminisztérium elítéli a norvég kormány azon döntését, hogy a Júdea és Szamaria izraeli településekről származó termékeket címkével látja el”.

„Ez a döntés nem járul hozzá az izraeli-palesztin kapcsolatok előmozdításához, és hátrányosan befolyásolja az Izrael és Norvégia közötti kétoldalú kapcsolatokat, valamint Norvégia jelentőségét az Izrael és a palesztinok közötti kapcsolatok előmozdításában”.

Greenblatt: Képmutatás, nonszensz az Európai Bíróság izraeli árukat címkéző döntése

Az amerikai diplomata szerint a döntéssel csökkennek a valódi béke esélyei, és a palesztinoknak is kárt okoz.