Greenblatt: Képmutatás, nonszensz az Európai Bíróság izraeli árukat címkéző döntése

Képmutatónak nevezte az Európai Bíróságot a korábban is szókimondásáról ismert amerikai diplomata, Jason Greenblatt.

Ahogy arról a Neokohn is írt, a napokban az Európai Bíróság kötelezővé tette megkülönböztető címkével ellátni azon termékeket, amelyek bizonyos izraeli területekről származnak.

A luxemburgi székhelyű szervezet határozatában az összes EU-s tagállamot az izraeli termékek megbélyegzésére kötelezi.

Döntött az Európai Bíróság, „szégyencímkéket” rakatnak a bizonyos izraeli településeken készült termékekre

A határozat minden EU-s tagállamra kötelező érvényű.

“Képmutató politikai határozat!(…) Nonszensz. (…) A döntéssel sérülnek a valódi béke esélyei, és végeredményben a ( Júdea és Szamária, a Golán-fennsík vagy Kelet-Jeruzsálem területeken élő ) palesztinokra is káros hatással van.

fogalmazott tegnap a Jason Greenblatt, aki néhány héttel ezelőttig az amerikai elnök nagy befolyással bíró közel-keleti különmegbízottja volt.

A döntésről természetesen másként nyilatkoztak az érintett felek: az izraeli külügy  — kettős mércét emlegetve — élesen elítélte a határozatot, míg a Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkára üdvözölte a döntést – emlékeztet az Arutz Sheva hírportál.

Saeb Erekat felszólította az európai országokat, hogy kövessék a bírósági határozatot, és címkézzék fel azokat a portékákat, amelyek a kérdéses területekről kerülnek az európai vásárlók elé, hiszen az „jogot nyert politikai kötelezettségük”.

Erekat azt is hozzátette, hogy céljuk nem csak a címkézés, hanem annak a megakadályozása, hogy az áruk egyáltalán eljussanak a „területekről” Európába.

Béketerv: Amerika szerint lejárt a szócséplés ideje

„Átfogó és örökérvényű békét nem lehet elérni globális konszenzussal, nemzetközi joggal, és nehézkes szövegezésű, homályos értelmezésű ENSZ határozatokkal.”