„Majdnem kifogytunk a lőszerből, a nyugati fegyverekre támaszkodunk”

Ukrajna katonai hírszerzésének helyettes vezetője szerint Ukrajna vesztésre áll Oroszországgal szemben a frontvonalakon, és most már szinte kizárólag a nyugati fegyverekre támaszkodik, hogy sakkban tartsa Oroszországot – írja a The Guardian.

„Ez most egy tüzérségi háború”

– mondta Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője

„És a tüzérség tekintetében vesztésre állunk. Most minden attól függ, hogy [a nyugat] mit ad nekünk”

– mondta Szkibickij.

„Az orosz tüzérségnek 10-15x-os túlereje van az ukránnal szemben. A nyugati partnereink körülbelül 10%-át adták nekünk annak, amijük van”.

Szkibickij szerint Ukrajna naponta 5-6000 tüzérségi lövedéket lő ki.

„Majdnem az összes [tüzérségi] lőszerünket elhasználtuk”

– mondta Szkibickij.

Szkibickij hangsúlyozta, hogy a nyugatnak nagy hatótávolságú rakétarendszerekkel kell ellátnia Ukrajnát, hogy távolról megsemmisíthesse az orosz tüzérségi lövegeket. A héten Olekszij Arestovics ukrán elnöki tanácsadó a Guardiannek azt mondta, hogy Ukrajnának 60 darab rakétavetőkre van szüksége – sokkal többre, mint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok által eddig megígért maroknyi -, hogy esélye legyen Oroszország legyőzésére.

A mediterrán és a kontinentális Európa esete Ukrajnával

A Kontinentális Európa egy demográfiai visszapillantó tükör. Ugyanakkor az emberiség demográfiai jövője ott fortyog a Földközi-tengeren túl. Robert C. Castel jegyzete.

Szkibickij úgy véli, hogy a konfliktus a közeljövőben túlnyomórészt tüzérségi háború marad, és a rakétatámadások száma – amelyek Oroszországból indíthatók és civileket is eltaláltak – a jelenlegi szinten marad.

Az első hónapban Oroszország folyamatosan rakétákkal csapott le Ukrajnára, de az utóbbi két hónapban ez lelassult. Az ukrán fegyveres erők vezetője által közzétett friss adatok azt állítják, hogy Oroszország naponta 10-14 rakétát lő ki.

A rakétákat drága gyártani. Egy-egy rakéta néhány százezer dollártól akár több millióig terjedő összegbe is kerülhet.

„Észrevettük, hogy Oroszország sokkal kevesebb rakétatámadást hajt végre, és H-22-es rakétákat használ; ezek régi, 1970-es évekbeli szovjet rakéták”

– mondta Szkibickij.

„Ez azt mutatja, hogy Oroszország kifogyóban van a rakétákból”.

Szkibickij szerint Oroszország a szankciók miatt nem tudott gyorsan rakétákat gyártani, és a készleteinek mintegy 60%-át már elhasználta.

A három frontvonalat illetően Szkibickij elmondta, hogy Oroszország erőinek nagy része jelenleg a Donbasz régióban összpontosul, és mind a donyecki, mind a luhanszki köztársaságok közigazgatási határainak elfoglalására törekszik. Szerinte ez az a terület, ahol a tüzérségi harcok a leghevesebbek.

A legjobb támadás a védekezés

Alighanem egy befagyott konfliktusra számíthatunk, mivel egyik fél sem fogja tudni jelentős mértékben megváltoztatni a kialakult status quo-t. Robert C. Castel elemzése.

Északkelet-Ukrajnában, Harkiv környékén azt mondta, hogy az orosz erők a védelemre összpontosítanak, miután az ukrán ellentámadás kiszorította őket májusban a régió több városából és falujából.

Végül Zaporizzsjában és Herszonban, két dél-ukrajnai régióban, amelyeket Oroszország szinte teljesen megszállt, az orosz erők hosszú időre beásták magukat – mondta Szkibickij, akinek elmondása szerint kettős, néha hármas védelmi vonalakat építenek ki.

„Most már nehezebb lesz visszaszerezni azt a területet”

– mondta Szkibickij.

„És ezért van szükségünk fegyverekre.”

„Ha sikerrel járnak a Donbászban, akkor ezeket a területeket felhasználhatják arra, hogy újabb támadást indítsanak Odessza, [Zaporizzsja] [és] Dnyipro ellen”

– mondta Szkibickij az ukrán ellenőrzés alatt álló nagyvárosokról, amelyek a déli, oroszok által megszállt területek közvetlen közelében vannak.

„A céljuk egész Ukrajna és még ennél is több”.

Az ukrán katonai hírszerzés úgy véli, hogy Oroszország még egy évig folytathatja a jelenlegi ütemben anélkül, hogy további fegyvereket gyártana vagy mozgósítaná a lakosságot.

Szkibickij nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Oroszország egy időre befagyasztja a háborút, hogy meggyőzze a nyugatot a szankciók feloldásáról.

„De aztán újra elkezdik – nézzük csak meg az elmúlt nyolc évet”

– tette hozzá.

Telegraph: Napi 200 ukrán katona esik el, egyre többen dezertálnak

Egy kiszivárgott hírszerzési jelentés szerint az ukrán hadseregben hetente nő a dezertálások száma, mivel a kimerült katonák közül naponta akár 200-at is megölnek.