Telegraph: Napi 200 ukrán katona esik el, egyre többen dezertálnak

Egy kiszivárgott hírszerzési jelentés szerint az ukrán hadseregben hetente nő a dezertálások száma, mivel a kimerült katonák közül naponta akár 200-at is megölnek a keleti Donbász régióban.

Az oroszok tüzérségben 20:1, lőszerben pedig 40:1 arányban vannak túlerőben a Kijev erőivel szemben a térségben – derül ki a kiszivárgott ukrán hírszerzési jelentésből – írja a Telegraph.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök egyik magas rangú tanácsadója csütörtökön azt mondta, hogy a háború sújtotta ország ipari központjáért folyó harc olyan intenzív, hogy

Kijev naponta akár 200 katonai áldozatot is szenved. A korábbi felső határt 100 katonában adták meg.

Podoljak szerint az ukrán fegyveres erőknek a legerősebb tüzérségi rendszerek százainak adományaira van szükségük ahhoz, hogy felvegyék a versenyt Moszkva erőivel, nem pedig arra a maroknyira, amelyet a nyugati kormányok küldenek.

Az ukrán és nyugati tisztviselők által összeállított hírszerzési dosszié arra figyelmeztet, hogy egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a demoralizált ukrán katonák dezertálni fognak.

A Donbaszban romló helyzet „súlyosan demoralizáló hatással van az ukrán erőkre, és nagyon is valós anyagi hatása van; a dezertálás esetei hetente nőnek” – áll az Independent által látott jelentésben.

Az orosz hadsereg a nehéztüzérség fedezékét használva újraindította kísérletét az ukrán ellenállás zsebének bekerítésére a Donyecki és a Luhanszki területen, a keleti Donbász régió két felében.

Az ukrán hadsereg szerint a moszkvai erők a térség teljes érintkezési vonalán bombázzák Kijev védelmi állásait.

Szeverodonyeckben, Luhanszk utolsó ukrán ellenőrzés alatt álló nagyvárosában az ukrán csapatok folyamatos bombázással néznek szembe, és kevés eszközük van arra, hogy visszavágjanak az orosz tüzérségi állásoknak.

Oroszország emellett újrakezdte a támadó hadműveleteket, hogy bekerítse a védelmi állásaikat és elvágja Kijev utánpótlási vonalait a városba.

Katonai elemzők szerint Moszkva a Donbász kapujának tekintett Izyumtól délre gyűjt csapatokat, hogy nagyszabású offenzívát indítson Szlovjanszk városa felé.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy a Donbász sorsa a körülzárt városért folytatott ádáz küzdelemben dől el.

Szerdán késő este elmondott beszédében Zelenszkij azt mondta: „[A] teljes körű háború 105. napján Szeverodonyeck továbbra is a donbászi összecsapás epicentruma. Védjük az állásainkat és jelentős veszteségeket okozunk az ellenségnek. Ez egy nagyon ádáz, nagyon nehéz harc.

„Valószínűleg az egyik legnehezebb ebben a háborúban, mindenkinek, aki ebben az irányban védekezik. Sok tekintetben itt dől el Donbász sorsa”.

Fotó: Idős hölgy térdel az Ismeretlen Katona Sírjánál Kijevben/EPA/SERGEY DOLZHENKO

Akár az utolsó ukránig

Nem véletlen, hogy a tegnap moralizáló pacifistái hirtelen a háborús uszításban találják meg életük értelmét. Robert C. Castel jegyzete.