Trump-ról elnevezett terület a legkapósabb ingatlan a Golánon

A korábbi amerikai elnökről elnevezett észak-izraeli kis közösségben hatalmas keresletnövekedést tapasztaltak, mivel a járvány és a szűkülő lakáspiac miatt a családok új lehetőségeket keresnek.

Egy kis közösség Észak-Izraelben, amelyet Donald Trump volt amerikai elnökről neveztek el, az új otthonukat építeni kívánó családok számára vált szállóigévé, mivel a helyi hatóságok hatalmas keresletről számoltak be a születőben lévő falucskában lévő telkek iránt – írja a Ynetnews.

Ramat Trumpot, vagyis Trump-hegységet 2019 júniusában avatta fel Benjámin Netanjahu akkori miniszterelnök, hálája jeléül az amerikai vezetőnek, amiért szakított a többi világhatalommal, és elismerte Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, ahol a közösség található.

A vulkanikus eredetű fennsíkot Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Szíriától, majd később teljes egészében annektálta, amit a nemzetközi közösség nagy része nem ismert el.

Izrael régóta azzal érvel, hogy a stratégiailag fontos terület gyakorlatilag teljesen Izraelhez tartozik, mióta elfoglalták Szíriától, és hogy a stratégiai fontosságú fennsík ellenőrzésére szükség van Irán és szíriai szövetségesei elleni védelemként.

Izraeliek tízezrei élnek a Golán-fennsíkon, ahol számos, korábban szíriai drúz falu is található, amelyek közül néhányan ellenzik az izraeli ellenőrzést.

A Golán Területi Tanács a jövő hónapban 100 lakóegységre vonatkozó földárverést indít a közösségben, és úgy tűnik, hogy a COVID-19 válság, valamint az országszerte emelkedő lakásárak miatt sok család az északi területen keres új lehetőségeket.

„A COVID előtt havonta 200 kérelmet kaptunk. Most már elértük a havi 3500 kérelmet” – mondta Haim Rokach, a Golán Regionális Tanács vezetője. „Idén 600 családot fogadunk be, négyszer annyit, mint a korábbi években, és bár ezt az árverést még nem hirdették meg hivatalosan, a tanácshoz már 1200 kérelem érkezett konkrétan az érdeklődőktől”.

A közösségben jelenleg több tucat család él lakókocsikban, állandó lakhatásra várva. Ez a második izraeli közösség, amelyet amerikai vezetőről neveztek el, a másik Kfar Truman, amelyet az Izrael Állam megalapítását támogató Harry S. Truman amerikai elnök tiszteletére neveztek el.

Tavaly év végén Naftali Bennett miniszterelnök bejelentette, hogy az ország meg kívánja duplázni a Golán-fennsíkon élők számát, és 2025-re el kívánja érni a 100 000 lakost egy több millió dolláros tervvel, amelynek célja Izrael további megszilárdítása a területen.

„Eljött a Golán ideje” — Izrael megduplázza a fennsík lakosságát

Bár a nemzetközi közösség vitatja a terület státuszát, Izrael a fennsík sűrűbb benépesítése mellett döntött.