„Eljött a Golán ideje” — Izrael megduplázza a fennsík lakosságát

Bár a nemzetközi közösség vitatja a terület státuszát, Izrael a fennsík sűrűbb benépesítése mellett döntött. 

Az izraeli kormány vasárnap egyhangúlag jóváhagyott egy 317 millió dolláros fejlesztési tervet, amelynek célja a Golán-fennsík demográfiai növekedésének ösztönzése. Naftali Bennett miniszterelnök szerint Izrael a következő években meg kívánja duplázni a stratégiai fontosságú területen élő izraeliek számát – írja a Times of Israel.

Bennett több új közösséget és városrészt is bejelentett a Golán-fennsíkon, a kabinet rendkívüli ülésén, amelyet a Golán-fennsíkon lévő Mevo Hama Kibbutzban tartottak.

„Ez a mi pillanatunk. Ez a Golán-fennsík pillanata” – mondta Bennett a minisztereknek.

A terv célja, hogy 2022-2025 között növeljék a Golán Regionális Tanács és a Katzrin Helyi Tanács lakosságát.

Bennett októberben jelentette be a tervet, mondván, hogy a végső cél az, hogy a következő években elérjék a 100 000 lakost.

Jelenleg mintegy 53 ezer ember él a Golán-fennsíkon: 27 000 zsidó, 24 000 drúz és mintegy 2000 alavita (a síita iszlámból származó etnikai-vallási csoport, amely egy kisebbségi szekta, amelyhez a szíriai uralkodó család, az Aszadok tartoznak).

A vasárnapi kabinetülésen Bennett két új városrészt jelentett be Katzrin városában, valamint két új közösséget, amelyek az Asif és Matar nevet kapják, egyenként mintegy 2000 lakóegységgel.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy Donald Trump volt amerikai elnök kormánya elismerte a Golán-fennsíkok izraeli ellenőrzését, és „azt, hogy a Biden-kormányzat világossá tette, hogy ebben a politikában nincs változás”.

Az Egyesült Államokon kívül a nemzetközi közösség a Golánt Szíria részének tekinti, amely az 1967-es hatnapos háborúban elvesztette a területet. Izrael 1981-ben annektálta a Golánt.

Trump elismerésének tiszteletére 2019-ben Trump Heights néven új várost avattak a Golánon.

Bennett azt mondta, hogy az évtizedes szíriai polgárháború fényében „a világ minden hozzáértő embere megérti, hogy jobb, ha a fennsík izraeli, csendes, virágzó és zöld, mint ami az alternatíva lehetne”.

Ahmad Tibi ellenzéki MK, a többségében arabok lakta Közös Lista párt tagja bírálta a döntést, hogy a kabinet ülését a Golán-fennsíkon tartják.

„Nem számít, hány kabinetülést tartanak a Golán-fennsíkon, az megszállt szíriai terület” – tweetelte Tibi. „A koalíció minden része felelős a kabinetülésen hozott döntésekért, valamint a települések elmélyítéséért és a telepesek erőszakosságáért”.

Az iszlamista Ra’am párt, amely tagja a koalíciónak, de nincs minisztere, nem vett részt az ülésen.

A baloldali Meretz miniszterei, Tamar Zandberg és Nitzan Horowitz részt vettek az ülésen, bár Zandberg szerint a döntés „bonyolult” volt. Támogatjuk a békét, és reméljük, hogy egy nap megtörténik”.

A regionális együttműködési miniszter, Esawi Frej, aki szintén a Meretz tagja, úgy döntött, hogy nem vesz részt a kabinet ülésén.

Fotó: EPA/NIR ELIAS / POOL

Hogyan nyerte meg Izrael hat óra alatt a hatnapos háborút?

Az egyiptomi légierő közel 500 repülőgépéből 293-at elvesztett, köztük az összes bombázóját, valamint 185 MiG vadászgépet. Az izraeliek eközben mindösszesen 19 repülőgépet vesztettek.