Putyin szerint az orosz piacot elhagyó cégek bánni fogják döntésüket

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a Nyugat még évekig nem lesz képes elzárkózni az orosz kőolajtól és földgáztól – írja a BBC News. 

Putyin szerint senki sem tudja, mi történhet ez idő alatt, ezért az orosz cégek nem fogják „bebetonozni az olajkutakat”.

Az EU jelenleg a gáz mintegy 40%-át importálja Oroszországból.

A blokk vállalta, hogy 2022 végére 90%-kal csökkenti az orosz olajtól való függőségét, de a gázzal kapcsolatban eddig nem vállalt kötelezettségeket.

„Az olaj mennyisége csökken a világpiacon, az árak emelkednek” – mondta Putyin elnök fiatal vállalkozók egy csoportjának.

„A vállalatok profitja emelkedik” – tette hozzá.

Ezt a gondolatot csütörtökön Amos Hochstein, az Egyesült Államok energiabiztonsági megbízottja is megismételte.

Az orosz elnök csütörtökön részt vett a Nagy Péter orosz uralkodó születésének 350. évfordulója alkalmából rendezett moszkvai kiállításon.

A 18. századi uralkodó hosszú területi háborút vívott Svédország ellen, amelyet Putyin látszólag az ukrajnai invázióhoz hasonlított.

„Az embernek az a benyomása, hogy a Svédország elleni harccal megragadott valamit. Nem vett el semmit, hanem visszavette” – mondta fiatal hallgatóságának.

„A mi felelősségünk is az, hogy visszavegyünk és megerősítsük” – mondta, nyilvánvalóan Ukrajnára utalva.

Oroszország választhatott volna más utat – Andrew Roberts a Neokohnnak

A brit történész lapunknak beszélt arról, miért nem tudunk tanulni a történelemből és hogy miért fontos tanulmányozni mivel is fenyegetőzik egy autoriter vezető. Interjú.

„A világ változik, méghozzá gyorsan. És ahhoz, hogy valamely ország, nép vagy etnikum bármiféle vezető szerepre pályázzon, a globális vezető szerepről nem is szólva, természetesen biztosítania kell a szuverenitását” – mondta.

„Mert nincs köztes állapot: egy ország vagy szuverén, vagy gyarmat, függetlenül attól, hogyan nevezzük a gyarmatot” – tette hozzá az államfő.

Putyin a társadalom konszolidációját nevezte a fejlődés egyik legfontosabb feltételének, amely azonban szintén nem jöhet létre stabil gazdaság nélkül.

Azt ígérte, hogy Oroszország tíz év múlva a jelenleginél jobban fog élni, nem ismétli meg a Szovjetunió hibáját és nyitott gazdaság marad, a szankciókra pedig a döntéshozás bürokratizáltságának lebontásával fog válaszolni.

Úgy vélekedett, hogy az orosz piacot elhagyó cégek meg fogják bánni döntésüket. Hangsúlyozta, hogy a külföldi vállalatoknak nyújtott kedvezmények nem hozhatják hátrányos helyzetbe az orosz vállalatokat.

Putyin szerint Oroszország együtt fog működni mindenkivel, akivel csak teheti, de a kritikus fontosságú technológiák terén természetesen saját kompetenciával kell rendelkeznie, amelyeket mindenképpen fejleszteni fog. Az állami támogatás fontosságát a gyógyszeriparral és a saját mikroelektronikával kapcsolatban hangsúlyozta.

Az ország előtt álló fő kihívást ugyanakkor a demográfiában nevezte meg.

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel

A mediterrán és a kontinentális Európa esete Ukrajnával

A Kontinentális Európa egy demográfiai visszapillantó tükör. Ugyanakkor az emberiség demográfiai jövője ott fortyog a Földközi-tengeren túl. Robert C. Castel jegyzete.