Kínai vadászgépek ijesztgetik az ausztrál és kanadai gépeket

Kínai harci repülőgépek az amerikai szövetségeseket veszik célba az ázsiai-csendes-óceáni térség felett zajló, nagy tétekkel járó „gyávanyúl-játékban”, amely komoly veszélyével fenyeget – és növeli egy olyan incidens kockázatát, amely háborút okozhat – olvasható a CNN elemzésében.

A cikkben idézett elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a kínai vadászgépek egyre agresszívebb manőverei – amelyeket azzal vádolnak, hogy a közelmúltban kanadai és ausztrál repülőgépeket és személyzetet is veszélyeztettek – annak a jele, hogy Peking veszélyes új szintre emeli területi követeléseit.

Pénteken Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és kínai kollégája Wei Fenghe a Shangri-La konferencián a régió biztonságával kapcsolatos elképzeléseikről fognak beszélni, és várhatóan péntek este kétoldalú megbeszéléseken találkoznak egymással.

Magas rangú amerikai védelmi tisztviselők szerint Washington részben arra fog összpontosítani, hogy „védőkorlátokat állítson fel a kapcsolatra” – mondta egy tisztviselő -,

miközben komolyabb válságkommunikációs mechanizmusokat sürget, hogy a világ két kiemelkedő világhatalma közötti növekvő verseny ne fajuljon konfliktusig.

Az elemzők arra fognak figyelni, hogy betekintést nyerjenek abba, hogy Kína miért fokozta agresszióját – és hogy ez egy új frontot jelent-e abban a konfliktusban, amelyet sokan már most is „szürke zónás” konfliktusként emlegetnek.

Májusban egy kínai J-16-os vadászrepülőgép állítólag átvágott és „pelyvát” – apró alumíniumcsíkokat, amelyeket a radarirányítású rakéták elterelésére használnak, és amelyek károsak lehetnek az üldöző repülőgépre, ha a hajtóműbe kerülnek – eresztett egy ausztrál P-8-as felderítőgép útjába a Dél-kínai-tenger közelében.

Míg ezek az incidensek riadalmat keltettek az Egyesült Államokban és szövetségeseiben, Peking ragaszkodik ahhoz, hogy a külföldi nemzetek a hibásak, és dühösen reagált mind Ausztráliára, mind Kanadára.

Kínai hadihajók és repülőgépek ólálkodnak Tajvan körül

Harminc kínai repülőgép sértette meg Tajvan légvédelmi zónáját válaszul arra, hogy szerintük az USA az utóbbi időben bátorítja a „tajvani szakadár erőket”.

Peking a pilótáit egy nagy tétekkel járó „gyávanyúl-játékban” használja fel – mondta Oriana Skylar Mastro, a kínai hadsereg szakértője.

Peking úgy véli, hogy ezt a játékot megnyeri, mert nem aggódik az eszkaláció lehetősége miatt, de tudja, hogy a nyugati országok igen – mondta Mastro, hozzátéve, hogy „a kínaiak nem hisznek a véletlen eszkalációban”.

„Ha elfajul a helyzet, a kínaiak vagy háborút akarnak vívni, és meg is teszik, vagy nem akarnak, és nem fogják” – mondta. „Az ő szemszögükből nézve nincs értelme, hogy beletaszítanának egy olyan háborúba, amit nem akarnak megvívni”.

„Belemennek ezekbe a kockázatos viselkedésekbe, majd azt mondják (az ellenfeleknek), hogy biztonságosabb lenne számodra, ha nem lennél itt”.

Mastro és mások szerint jelentős, hogy Kína eddig az USA szövetségeseit választotta – és nem magát az USA-t.

Ezzel a kínaiak megpróbálhatják megtörni az Egyesült Államok által összeállított csendes-óceáni koalíciót – mondta Timothy Heath, a RAND Corp. agytröszt vezető nemzetközi védelmi kutatója.

„[Kínának] nem kell az Egyesült Államokkal szemben fellépnie ahhoz, hogy aláássa az USA pozícióját Ázsiában. Csak el kell vonnia (a) szövetségeseit” – mondta az elemző.

Kína valószínűleg hosszú távra játszik, mondták az elemzők, szürke zónás taktikájával fokozatosan csorbítja az USA befolyását.

Egy elemző így fogalmazott: „Kína abban reménykedik, hogy a külföldi katonai repülőgépek, amelyeknek folyamatosan az ütközés vagy a sérülés veszélyével kell szembenézniük, fokozatosan kiszorulnak a Dél-kínai-tengerről. Ha ez így lesz, és Kína tevékenysége egyre kevésbé lesz kihívás, akkor más országok fokozatosan elfogadhatják, vagy legalábbis belenyugodhatnak Kína rendkívüli területi követeléseibe”.

Fotó: Kínai vadászgépek/Wikimedia Commons

Mire képes Kína 120 millió dolláros vadászgépe?

A „Mighty Dragon” magyarul „dicső sárkány” Kína válasza az amerikai F-35-ökre.