Mire képes Kína 120 millió dolláros vadászgépe?

A „Mighty Dragon” magyarul „dicső sárkány” Kína válasza az amerikai F-35-ökre.

A „Dicső Sárkány” becenévre hallgató repülőgépet 2017 márciusában mutatták be. A szecsuáni székhelyű Chengdu Aircraft Industry Group által gyártott repülőgép Kína egyik legfejlettebb katonai fegyvere – írja a Business Insider.

Nyilvános bemutatkozását 2016 novemberében tartotta a kínai Guangdongban, Zhuhai légibemutatón.

https://www.youtube.com/watch?v=GGXqJvu99lg

A J-20 mindössze a harmadik ötödik generációs vadászrepülőgép a történelemben, az amerikai Lockheed Martin F-22 és F-35 típusú repülőgépek után. A kínai légierő 2021-ben több mint 50 J-20-as repülőgépből álló flottával rendelkezett.

Az F-35-ös repülőgépet 2015 júliusában mutatták be az amerikai hadseregben. A repülőgépnek három változata létezik, amiket a gép fel- és leszállási módja különbözteti meg.

A Lockheed Martin az F-35-öst a „világ legfejlettebb vadászrepülőgépeként” hirdeti.

De a cikk szerint komoly konkurenciát jelent a J-20-as.

F-35 Lightning II vs Chengdu J-20 | A Comparison of two Jet Fighters

F-35 Lightning II (USA) VS Chengdu J-20 (China) | A Comparison of two Jet Fighters*🔝 Video Information:-  In this video, we present you guys a comparison …

Az F-35-ös és a J-20-as kelet-kínai-tengeri találkozásai lenyűgözték az amerikai légierő egyik vezető tábornokát – jelentette a South China Morning Post.

„Még túl korai lenne megmondani, hogy pontosan mit szándékoznak csinálni [a J-20-assal]”

– mondta Kenneth Wilsbach, az amerikai csendes-óceáni légierő parancsnoka a Mitchell Institute for Aerospace Studies-nak adott márciusi interjújában.

A J-20-as egy hosszú, széles repülőgép: hossza 23 méter, magassága pedig 5 méter. A repülőgép maximális sebessége 2468 km/óra, hatótávolsága pedig 5926 kilométer – olvasható az Aero Corner nevű repülési weboldalon. Összehasonlításképpen az F-35A maximális sebessége 1 960 km/h, hatótávolsága pedig 2 200 kilométer az Ausztrál Királyi Légierő szerint.

Izrael is rendelkezik F-35-ös vadászgépekkel, és a tervek szerint három századnyi – azaz összesen 75 darab – F-35-ös vadászrepülőgépet fog hadrendben tartani.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A kínai állami média: „Bármikor ki lehet robbantani a háborút Tajvan miatt”

„Senki sem mer vagy akar élethalálharcot vívni a világ második legnagyobb gazdasága ellen.”