A kínai állami média: „Bármikor ki lehet robbantani a háborút Tajvan miatt”

Miután a hétvégén kínai harci gépek behatoltak Tajvan légvédelmi azonosító zónájába, egy, a kommunista kínai kormány által működtetett újság a héten arra figyelmeztetett, hogy Kína és a Tajvant támogató országok, például az Egyesült Államok között „bármikor kitörhet háború” — jelenti a Daily Wire.


A Global Times azt írta:

„Az a békés légkör, amely néhány évvel ezelőtt még uralkodott a térségben, mára szinte teljesen eltűnt, és a tajvani hatóságok most már nyíltan »ellenséges repülőgépeknek« nevezik a kínai hadsereg vadászgépeit. Folyamatosan felfújják azt az állítást, hogy az úgynevezett demokratikus világ élvonalában ellenállnak az »önkényuralmi hatalomnak«. Az USA és Japán, valamint a tajvani-hatóságok közötti stratégiai összejátszás egyre merészebbé válik, és a tajvani szoroson túli helyzet szinte minden mozgásteret elvesztett a szembenállás szélén tántorogva, ami azt az érzést kelti, hogy a háború bármikor kirobbanhat.”

„A szigeten lévő szakadár erők soha nem engedik meg, hogy Tajvan bármilyen néven vagy bármilyen eszközzel elszakadjon Kínától, és nem engedik meg, hogy a sziget az Egyesült Államok Kínával szembeni stratégiai előőrseként működjön” – figyelmeztetett a Global Times.

„A kínai szárazföld átfogó katonai harc előkészületeinek függönye nyilvánvalóan felgördült” – írta a Global Times. „… egyre inkább az lett az új mainstream közvélemény a kínai szárazföldön, hogy komoly előkészületeket kell tenniük a harc lehetőségére alapozva”.

A lap következtetése: „Ha az Egyesült Államok és a tajvani hatóságok nem kezdeményezik a jelenlegi helyzet megfordítását, akkor a kínai szárazföld katonai büntetése a ’tajvani függetlenség’ elszakadó erői ellen előbb-utóbb be fog következni. Az idő be fogja bizonyítani, hogy ez a figyelmeztetés nem csupán szóbeli fenyegetés”.

’Péntek óta csaknem 150 kínai harci repülőgép hatolt be Tajvan légterébe, köztük 56 repülőgép hétfőn, ami az önigazgatási demokrácia elleni kínai agresszió drámai fokozódását jelenti” – jegyezte meg a Daily Mail.

Kedden Joe Biden elnök azt mondta: „Beszéltem Xi-vel Tajvanról. Egyetértünk… betartjuk a tajvani megállapodást”.

Hétfőn a Global Times egy dermesztő figyelmeztetést tweetelt: „Mivel a tajvani hatóságok háborúra készülnek, lássuk, hogy Ausztrália hajlandó-e elkísérni a tajvani szeparatista rezsimet, hogy ágyútöltelékké váljon”.

Kedden Tajvan elnöke, Tsai Ing-wen a Foreign Affairs című lapban a világ demokratikus országainak azt írta:

„Nem szabadna elfelejteniük, hogy ha Tajvan elesne, annak katasztrofális következményei lennének a regionális békére és a demokratikus szövetségi rendszerre nézve. Ez azt jelezné, hogy a mai globális értékek versenyében a tekintélyelvűség felülkerekedik a demokrácián”.

A Global Times kedden figyelmeztetett: „Nincs olyan erő a világon, amelynek a ’Tajvan védelmére’ irányuló akarata erősebb lenne, mint Kína akarata az elszakadás elleni harcra és az újraegyesítésre. Pontosabban teljesen összehasonlíthatatlanok. Kína nem fél élet-halál harcot vívni minden olyan erővel szemben, amely akadályozza az újraegyesítésünket, de nincs olyan erő, amely a világ második legnagyobb gazdasága, valamint atomhatalma ellen merne vagy akarna élet-halál harcot vívni, hogy megakadályozza Kína újraegyesítését”.

Erőltetett megtermékenyítéssel állítaná meg Kína a demográfiai katasztrófát?

Kína bármire képes lehet, hogy elkerülje a demográfiai összeomlást, amely a teljes fejlett világot fenyegeti – írja Peter Franklin az UnHerd hasábjain.