Tunézia lehet a következő ország, amelyik normalizálja kapcsolatait Izraellel

Az Israel Hayom értesülései szerint Tunézia és Izrael diplomáciai tárgyalásokat folytat a lehetséges közeledésről, de a lépés nehézségekbe ütközik mind az észak-afrikai ország ellenzéke, mind a szomszédos Algéria részéről, amely megpróbálja meghiúsítani a békéltető törekvéseket.

Egy magas rangú izraeli forrás ezt mondta a lapnak: „a régió azon országainak körének bővítése, amelyekkel kapcsolataink vannak, következetes célunk, de a Algéria továbbra is ellenséges magatartást tanúsít Izraellel szemben”.

Tavaly októberben Esawi Frej regionális együttműködési miniszter egy interjúban azt mondta, hogy Katar, Tunézia, Omán és Malajzia is csatlakozhat az Ábrahám-megállapodásokhoz.

Az Erem News emirátusbeli honlapnak nyilatkozva, amelyet az i24NEWS idézett, Frej azt mondta: „A Közel-Kelet minden arab országával, még az ellenséges országokkal is, közvetlen és közvetett kapcsolataink vannak. A távoli horizonton azt látom, hogy a Közel-Kelet szinte összes országa egységes lesz ebben a kérdésben”.

Tunézia tavaly decemberben jelentette ki utoljára, hogy nem érdekelt a diplomáciai kapcsolatok felvételében Izraellel, és álláspontját nem befolyásolja semmilyen nemzetközi változás.

Bár Omán és Izrael nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat, a két ország az elmúlt években nem hivatalos kapcsolatot tartott fenn. 2018 októberében Benjamin Netanjahu akkori miniszterelnök meglepetésszerű látogatást tett Ománban, ahol találkozott az azóta elhunyt Kadabúsz bin Szaíd szultánnal.

Ennek ellenére nemrég Omán külügyminisztere is azt mondta, hogy nem országa lesz a következő a sorban, amelyik aláírja a normalizációs megállapodást Izraellel.

Egyre több zsidó élne elkülönülve az araboktól

Az Israel Democracy Institute felmérése szerint a zsidók 59%-a szeret inkább elkülönülten élni, szemben az arabok 22%-ával.